Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De Antwerpse haven heeft met de behandeling van 214 miljoen ton aan goederen in 2016 een nieuw record gebroken.

De overslag in containers in de Antwerpse haven haalde voor het eerst in de geschiedenis de kaap van 10 miljoen behandelde maritieme TEU’s (Twenty Foot Equivalent Unit, dit is een container van 20 voet, zo’n 6,10 meter lang)

Met deze groeicijfers versterkt Antwerpen het eigen marktaandeel in de Europese overslagregio Hamburg-Le Havre.

Kolen- en ertsentrafieken dalen in alle Noordwest-Europese havens drastisch. De containertrafiek steeg tijdens de voorbije 12 maanden met 4,1 procent en klokt volgens verwachting af op 117.979.180 ton. Dit komt overeen met 10.056.603 behandelde TEU (+4,2 procent).

Algemeen wordt verwacht dat in de toekomst in Antwerpen het gewone stukgoed zal dalen en de containertrafiek nog verder zal stijgen, dit omdat het een onomkeerbare trend is om zoveel mogelijk goederen in containers te vervoeren.

Het aantal zeeschepen dat in Antwerpen passeerde, steeg met 0,7 procent. In het voorbije 2016 hebben ruim 14.500 zeeschepen de haven van Antwerpen aangedaan. Naast het toegenomen aantal schepen is vooral de bruto tonnenmaat spectaculair gestegen: +9,5 procent tot 402.665.000 BRT. Dat komt omdat steeds grotere zeeschepen naar Antwerpen komen. In 2016 waren er dat 458 (> 13.000 TEU), het jaar voordien waren dat er in dezelfde categorie 320.

Antwerpen is er de voorbije jaren in geslaagd om de positie op het Verre Oosten gevoelig te verbeteren, dit ten nadele van concurrenten als Rotterdam en Hamburg.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina