Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

HR-specialist SD Worx zag het aantal aanvragen voor 'cafetariaplannen' vorig jaar verdubbelen.

Sectorgenoot Acerta heeft het over een toename met 40 procent.

Werknemers van Belgische ondernemingen krijgen steeds meer de vrijheid om te bepalen op welke manier ze hun loon ontvangen: volledig in cash of een deel via alternatieven als een bedrijfswagen, extra vakantiedagen, een treinabonnement of zelfs thuishulp.

Een stijgend aantal bedrijven wil dergelijke flexibele loonformules aanbieden. Volgens experts gebruiken werkgevers die manier van verlonen om de juiste mensen te kunnen aantrekken of aan boord te houden. Vooral in de IT-sector vragen werknemers meer vrijheid om hun eigen loonpakket samen te stellen.

Voordeel: geen of minder socialezekerheidsbijdragen op extralegale voordelen. Nadeel: extra kosten door zwaardere administratielasten en btw op voordelen in natura die meestal niet volledig kan worden afgetrokken.

Leen Van Damme van SD Worx wijst in de krant De Tijd op de soepelere houding van de overheid. Er is meer juridische duidelijkheid over dit soort alternatieve verloning. 'Denk bijvoorbeeld aan het wettelijke kader voor het mobiliteitsbudget. Daardoor lopen ook steeds meer kmo's hier warm voor. Binnen een of twee jaar is een flexibel budget in een loonpakket standaard geworden', aldus Leen Van Damme.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina