Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Uit cijfers van de VDAB blijkt dat er een krapte is op de arbeidsmarkt, en dit vooral in West-Vlaanderen.

Door een beter economisch klimaat zijn er in Vlaanderen volop vacatures, maar dat zorgt ervoor dat bedrijven niet altijd de persoon met het geschikste profiel kunnen aanwerven.

Vooral West-Vlaamse bedrijven hebben het moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden.

De VDAB ontving in 2016 een recordaantal van 226.600 jobaanbiedingen, de helft meer dan in 2015. Een positief gevolg daarvan is dat de werkloosheid afneemt. In 2015 telde Vlaanderen bijna 233.900 werkzoekenden, en dat waren er vorig jaar 225.000.

Een negatief gevolg is een almaar krappere arbeidsmarkt. Vorig jaar bleven maandelijks gemiddeld 31.477 vacatures openstaan, zo'n 5.000 meer dan een jaar eerder. Dat wil concreet zeggen dat er inmiddels voor elke openstaande vacature iets meer dan zeven werkzoekenden zijn. Dat is het laagste aantal sinds 2012, met destijds 6,4 werkzoekenden per vacature.

Vooral bedrijven in West-Vlaamse bedrijven hebben moeite om de juiste profielen te vinden. In de regio rond Kortrijk zijn er 5,2 werkzoekenden per openstaande vacature, rond Brugge zakt dat tot 4,7 werkzoekenden. Bedrijven in West-Vlaanderen kijken nu zelfs naar personeel uit Frankrijk en Wallonië, alwaar de werkloosheidscijfers hoger zijn. VOKA West-Vlaanderen is daarom van plan een ‘Tour de Wallonie’ te organiseren om zo aan geschikte (Waalse) werknemers te geraken.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina