Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Een dertigtal leden van InduMotion verzamelde in de Holiday Inn in Diegem voor een ontbijvergadering met als gastspreker professor Johan Lambrecht.

Professor Lambrecht is hoogleraar aan de KU Leuven en directeur van het Studiecentrum voor Ondernemerschap en Familiebedrijven.

Hij is auteur van honderden publicaties over ondernemerschap, kmo’s en familiebedrijven en schreef een boek met als titel ‘Small is Great’, over een nieuw kapitalistisch model voor een wereld na de financiële crisis. Volgens professor Lambrecht lag bij (vooral grote) bedrijven in het verleden veel te vaak de focus op het kwantitatieve. Met andere woorden: ten koste van alles groeicijfers halen. Dat leidde tot uitwassen en de financiële crisis in 2008 met onder meer de val van Lehman Brothers en de Fortis Bank.

In België heeft 94 procent van de bedrijven minder dan tien mensen in dienst. Er is volgens professor Lambrecht niets mis om als bedrijf klein te zijn en dit te blijven. ‘Je moet niet groot, maar groots ondernemen. Het zelfstandig ondernemerschap moet meer gekoesterd worden en gerespecteerd.’

Professor Lambrecht betreurt dat vele fiscale maatregelen – zoals de notionele intrestaftrek – geschoeid zijn op de lijst van grote bedrijven. ‘Er is nog steeds een grote kloof tussen wat onze politici zeggen en wat er daadwerkelijk door hen wordt gerealiseerd. De overheid heeft hier ook geen visie op lange termijn.’

‘In de jaren dertig stelde Fernand Van Ackere, voorzitter van de Hoge Raad voor de Middenstand, vast dat er twee grote problemen waren bij het ondernemerschap: teveel administratie en een te hoge fiscaliteit. Vele jaren later zijn dit nog altijd de twee grootste pijnpunten voor ondernemers. Onze politici hebben hier geen verandering in gebracht’, aldus professor Lambrecht.

In zijn boek geeft hij zeven aanbevelingen voor het stimuleren van ondernemerschap: (1) Maak de zelfstandige ondernemer de hoeksteen van de sociaal-economische samenleving. (2) Koester het gevarieerde ecosysteem van zeer kleine, kleine, middelgrote en grote bedrijven. (3) Stel de zelfstandige ondernemer in plaats van de manager centraal. (4) Bekijk de schoonheid van een bedrijf in de eerste plaats door de kwalitatieve lens, niet de kwantitatieve. (5) Schrijf waardecreatie in het vaandel en formuleer daartoe een duurzame strategie. (6) Breng verantwoordelijk eigenaarschap in eigendom, bestuur en management van een bedrijf. (7) Voor de banken: pas het model van het zelfstandig ondernemerschap toe en verstevig bijgevolg uw eigen vermogen.

Professor Lambrecht zegt dat onze bestuurders er goed aan zouden doen om een minister voor Ondernemerschap aan te stellen. ‘Een functie die wordt toegevoegd aan de taken van de Eerste Minister op federaal niveau en aan deze van de Minister-President op regionaal niveau, zodat zij kunnen controleren dat hun regeringscollega’s geen maatregelen nemen die onze KMO’s en economie kunnen schaden’, besluit de professor.

indu binnen

 Professor Johan Lambrecht

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina