Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Wat als u geen schakelkast meer zou nodig hebben of ze veel kleiner zou kunnen bouwen?

Het zou automatisering over een nieuwe boeg gooien. Daarom wordt MX-System van Beckhoff Automation nu al met recht en reden een revolutie genoemd.

Het concept is eenvoudig. U hoeft enkel nog een basisplaat op de machine te monteren en er alle modules aan toe te voegen die u nodig heeft om communicatie, motion, veiligheid … voor uw machine te realiseren. Het maakt de voetafdruk van machines een stuk kleiner, maar vereenvoudigt ook de bekabeling enorm.

Toen Beckhoff in ’95 zijn busklemmen introduceerde, brachten ze een revolutie in de automatiseringswereld teweeg. Het idee was toen om elektronica uit de PLC te halen en naar de aansluitklemmen te brengen. Vandaag zet het een nieuwe stap in diezelfde richting van eenvoudiger en compacter automatiseren met de introductie van MX-System. 

Een nieuw concept dat van de controller een modulaire schakelkast maakt. Maar hoe werkt het nu precies? General manager Beckhoff Belgium Patrick Gielis: ‘Het MX-System vertrekt vanuit een robuuste aluminium basisplaat in IP67  met gestandaardiseerde plug-in verbindingen. Daarop kan een machinebouwer dan die modules klikken of vastschroeven die hij nodig heeft voor zijn specifieke machine: ipc’s, servodrives, relaismodules, motion modules, safety modules, systeemmodules …’ 

En de schakelkast? Die kan dan achterwege blijven of een stuk kleiner gebouwd worden. ‘Ongeveer alles wat in de schakelkast past, kan ook op het MX-System. Er is nu al een mooie doorsnede van ons productportfolio in IP67 voor beschikbaar en de komende maanden en jaren zal dat alleen maar uitbreiding krijgen’, aldus Gielis. Op https://www.beckhoff.com/nl-be/products/mx-system/ kan men het volledige overzicht terugvinden.

Sneller en eenvoudiger bekabelen voor compactere machines

Beckhoff ontwikkelde MX-System in nauwe samenwerking met een aantal grote klanten. Een proces van jaren, maar wel één dat een antwoord geeft op de noden waar machinebouwers vandaag voor staan. De schaarste aan technisch personeel bijvoorbeeld of de uitdaging om zo compact mogelijke machines te bouwen voor hun klanten. Patrick Gielis: ‘We hebben de test al gedaan. Waar een standaardmachine ongeveer 24 u. aan bekabelingswerk met zich meebrengt, is die klus met MX-System op een uur geklaard. Bovendien hoeft het niet meer door ervaren elektriciens te gebeuren. Op de technische tekening hoeft men enkel aan te duiden welke kabel in welke klem hoort en iedereen kan er mee aan de slag. Kinderspel.’ 

Maar ook voor de eindgebruiker liggen er duidelijk voordelen. ‘Zonder schakelkasten of met minder of kleinere schakelkasten verkleint de voetafdruk van een machine. In plaats van twintig machines 24 machines op je productievloer kunnen inpassen, daar heeft elke producent wel oren naar’, aldus Gielis.

Eenvoudige diagnosemogelijkheden

De revolutie die Beckhoff met MX-System wil ontketenen kan overigens ook een ‘en-en-verhaal worden’. ‘De kracht van dit concept is dat het voor elke machinebouwer, in elke sector en voor elke toepassing, eenvoudig of high-end, toegevoegde waarde brengt. Misschien nog niet voor de grootste vermogens, maar de lancering is nog maar de eerste stap. Je hoeft er ook niet elke schakelkast voor te elimineren. Ze kunnen een perfect samenspel realiseren om tot de meest efficiënte oplossing te komen. En ook met diagnosemogelijkheden is rekening gehouden. Elke module is voorzien van een QR-code. Door ze met een speciale app te scannen maak je een directe verbinding met de module om alle meetwaardes op je smartphone te kunnen aflezen. Eenvoud in alles’, besluit Patrick Gielis.

www.beckhoff.be

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina