Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Twee nieuwe smeermiddelvrij tribo-polymeren verlengen de levensduur in solar-trackers met één as.

Solarmid en iglidur P UV zijn de namen van de twee nieuwe materialen die igus nu specifiek heeft ontwikkeld voor staande lagerblokken in solar-trackers met één as.

De levensduur van het nieuwe polymeer wordt met name duidelijk in 2P (twee in staand formaat) tracker-toepassingen, waarbij de lagers uren achtereen worden blootgesteld aan direct zonlicht. De materialen overtuigden tijdens een praktijktest, waarbij een tot wel drie maal betere UV-bestendigheid werd aangetoond.

Het speelt in zonneparken over de gehele wereld: steeds meer exploitanten vertrouwen op twee-zijdige zonnemodules, welke het invallende licht niet alleen via de voorzijde, maar ook via de achterzijde kunnen opvangen. Om de modules goed te borgen op de vierkante buizen, biedt igus een betrouwbare oplossing met haar igubal staande lagerblokken, welke zichzelf al meer dan zes jaar hebben bewezen in duizenden toepassingen. Tot nu toe werden de lagers op klassieke wijze ingezet, geïnstalleerd achter de module, en werden slechts met onderbrekingen blootgesteld aan zonlicht.

Om de zonneparken nog beter te benutten, vertrouwen exploitanten in toenemende mate op twee twee-zijdige modules, op elkaar gepositioneerd, ook wel bekend onder de 2P (twee in staande opstelling) configuratie. Er wordt een ruimte tussen de twee gelaten, en dat is waar het staand lager zich bevindt, nu blootgesteld aan een grotere UV-straling. igus heeft nu twee tribo-polymeren ontwikkeld, solarmid en iglidur P UV, specifiek voor deze toepassing (voor gebruik in de behuizing en sferische kogel). De materialen vereisen geen smering of onderhoud en ze zijn bestand tegen vuil en stof, zodat ze ideaal zijn voor toepassing in de solar-sector. Ze zijn ook voorzien van extra UV-bescherming.

Driemaal langere levensduur bij UV-testen

Een test overeenkomstig ASTM-G154, een standaard test voor kunststoffen, toonde aan dat na 2000 uur van extreme UV-straling, de buigeigenschappen van de nieuwe materialen met slechts 5% waren gewijzigd. Ter vergelijking, het cijfer voor materialen die tot nu toe werden gebruikt in de solar-sector was 14%. 'De testen hebben aangetoond dat we met succes nieuwe materialen hebben ontwikkeld voor de solar-sector welke trackers betrouwbaarder maken en een nog langere levensduur geven', zegt Richard Won, manager duurzame energie bij igus GmbH. 'De nieuwe materialen, solarmid en iglidur P UV zullen ons in staat stellen klant-specifieke lageroplossingen aan te bieden, specifiek voor grootschalige projecten. Ze zijn uiterst UV-bestendig, zodat ze de hoeveelheid onderhoudswerkzaamheden sterk zullen reduceren.'

www.igus.be

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina