Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

ARYX haalt energiefactuur van IT-afdeling drastisch naar beneden.

Met beiden al een stevig track record in de IT-sector leggen ondernemers David Franck en Tim Sterckx zich met ARYX toe op het drastisch doen dalen van het energieverbruik in bedrijven, meer bepaald binnen het IT-departement.

De ARYX-oprichters (zie foto) maken zich sterk dat ze in heel wat bedrijven de elektriciteitskosten stevig naar beneden kunnen halen. Bij bedrijven in het algemeen, maar zeker bij datacenters in het bijzonder brengen ze met de allernieuwste technologieën het energieverbruik meer dan gevoelig naar beneden.

'Zeker met de huidige fel stijgende energieprijzen zegt 80 procent van de bedrijven bezig te zijn met het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Maar als het gaat over het duurzamer maken hun IT-omgeving blijkt amper 15% zich hier actief op toe te leggen', klinkt het bij ARYX. Sedert anderhalf jaar biedt het Antwerpse ARYX nochtans een oplossing om ook op de energiekosten voor IT op een relevante manier te besparen.

'Bovendien wordt publicatie van de carbon footprint verplicht voor alle instellingen van openbaar belang en voor alle grote organisaties vanaf 2024 én zal Europa binnenkort ook bedrijven gaan taxeren per ton CO2 uitstoot gerelateerd aan hun IT omgeving. Het in kaart brengen daarvan is dus essentieel.'

In een eerste contact met bedrijven stelt men bij ARYX vaak vast dat men ervan overtuigd is dat energiebesparen op IT niet kan. 'De reden daarvoor is dat de huidige service providers / leveranciers hen hierover onvoldoende of niet inlichten', legt David Franck uit. 

ARYX-medevennoot Tim Sterckx gaat verder: 'Wij trachten met ARYX bewustwording te creeëren bij bedrijven omtrent de voetafdruk van hun IT omgeving, en dit door het energieverbruik in kaart te brengen. Dit is het eerste wat we doen… we meten het energieverbruik en de CO2 footprint van de IT omgeving in de organisatie. Optioneel kunnen wij ook de carbon footprint van de hele organisatie in kaart brengen en rapporteren.'

Na een grondige analyse van de huidige IT-omgeving (wat staat er, hoe staat het ingericht, en wat gebeurt er met warmte / cooling, etc... ? + berekenen van stroomverbruik), volgt een bespreking met de klant over huidige en toekomstige noden. 'We gaan hier kijken of de huidige omgeving voldoet aan de toekomstige noden en aan de groei van het bedrijf. We brengen ook in kaart of de huidige oplossing het meest energie-efficiënt is geconfigureerd en of deze om te vormen is naar een energiezuinigere oplossing. Deze fase is zeer laagdrempelig: door minieme aanpassingen kunnen we hier al tot 10 % gaan besparen.' 

Transformatiefase

In de daaropvolgende transformatie zet ARYX zijn kennis en oplossingen uit zijn portfolio in waardoor dat de klant zijn huidige omgeving omgevormd ziet tot een energie-efficiëntere omgeving. Besparingen schommelen dan al tussen 10% en 30%.

Oplossingen kunnen bestaan uit simpele uit te voeren manipulaties zoals het instellen van correcte energiebesparende instellingen van de hardware, etc… Maar het is zelfs mogelijk om te evolueren naar een energiesbesparing van 80 %. Dit wordt bereikt door de bestaande infrastructuur te vernieuwen naar een energiebesparende oplossing, door hardware te plaatsen die tot 80 % energie minder verbruikt.

'Door het complete redesign van onze oplossingen verbruikt een toestel - node - minder energie, wordt het niet warm en dus is er minder koeling nodig', weet Tim Sterckx.  

Klimaatneutraal

Het ultieme doel bij ARYX is om bedrijven een volledig klimaatneutrale oplossing te bieden. 'Dit kan door de infrastructuur te verhuizen naar onze datacenters in Noorwegen, waar de energie effectief 100% groen is, en er zelfs een teveel aan energie is', vertelt een enthousiaste David Franck.  

ARYX biedt tenslotte ook zélf datacenters in Noorwegen aan waar klanten ofwel hun eigen materiaal in kunnen onderbrengen of gebruik kunnen maken van hun groene cloud-omgevingen – zowel private als public. 'Al deze datacenters zijn trouwens ISO 9001, 27001 en 14001 gecertifiëerd', garandeert het ARYX-duo. 

ARYX voorziet tenslotte ook een ‘climate certificate’ voor bedrijven hun IT omgeving. ARYX werkt daarvoor samen met een onafhankelijk auditbureau dat audits uitvoert van de eigen oplossingen en bedrijven daarna beloont met de nodige certificaties – gelinkt aan de besparingsmaatregelen die genomen zijn. 

Voor meer info: 

David Franck:  0478 55 63 07 david@aryx.eu

Tim Sterckx : 0496 97 72 72 tim@aryx.eu

www.aryx.eu

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina