Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De Europese federatie CETOP – European Fluid Power Committee viert in Antwerpen het zestigjarige bestaan van de organisatie.

De bestuursleden van de diverse nationale beroepsverenigingen die deel uitmaken van het Europese CETOP (zie foto) verzamelden voor een Galadiner in het nieuwe vijfsterren Antwerp Botanic Sanctuary Hotel.

CETOP blaast dit jaar 60 kaarsjes uit en dat werd gevierd met een diner en een grote verjaardagstaart. Arjan Coppens (FEDA - Nederland) en Dirk Decker (Eurotrans - Duitsland) verwelkomden de genodigden.

In de afgelopen 6 decennia heeft fluid power een enorme evolutie doorgemaakt, en de toekomst brengt ongetwijfeld nog meer boeiende ontwikkelingen in deze altijd innoverende en bewegende markt. 

De oprichting van CETOP kwam er onder impuls van Franse, Duitse en Britse brancheverenigingen die in 1959 de eerste zaadjes van een overkoepelende organisatie plantten. Dat zou drie jaar later in het Zweedse Stockholm uitmonden in de oprichting van het ‘Comité Européen des Transmissions Oléohydrauliques et Pneumatiques’, kortweg CETOP. 

Eén van de allereerste taken die de organisatie in de beginjaren op zich nam was de standaardisering van componenten, dat deed ze onder meer voor kleppen en ventielen, waarvan sommigen tot op vandaag nog steeds aangeduid worden als CETOP kleppen of -ventielen. De organisatie was opgericht om de belangen van haar leden te verdedigen, en deed dat met verve. Geleidelijk werden ook andere belangrijke pijlers toegevoegd aan de dienstverlening, met opleiding, marktonderzoek en impact op de wetgeving en normeringen als voornaamste activiteiten. Stefan König staat sinds 2016 aan het roer van de organisatie. 

Een uitgebreid interview met uittredend CETOP voorzitter Stefan König leest u in het nieuwe nummer 228 van Automation Magazine (juni 2022).

CETOP is inmiddels uitgegroeid tot de overkoepelende entiteit van 18 nationale federaties, waarvan het Belgische InduMotion - uitgever van Automation Magazine - er dus één is. Als we alle bedrijven optellen die lid zijn van de nationale organisaties, dan vertegenwoordigt CETOP meer dan 1.000 bedrijven die actief zijn in fluid power. Die zijn goed voor 70.000 werknemers en een omzet van ongeveer 13 miljard euro.

‘Naast de overkoepelende functie voor de nationale organisaties, zijn we ook actief op het internationale toneel. Zo zijn we lid van het International Statistic Committee (ISC), waardoor we onze leden gerichte informatie uit de fluid power sector wereldwijd kunnen meegeven', vertelt voorzitter Stefan König. 'Een andere belangrijke taak ligt in het opvolgen en evalueren van normen, wetten en directieven voor onze sector. Via onze ‘position papers’ die beschikbaar zijn op onze website, laten we onze mening horen aan de hoogste echelons. Dankzij de technische bagage en ervaring waarover onze comités en leden beschikken, zijn er in directieven en dergelijke soms zaken die ontbreken, onduidelijk zijn of enige nuance vragen. Via die position papers maken we ons standpunt duidelijk en geven we aanbevelingen.'

'Twee voorbeelden hiervan zijn onder meer de Machinerichtlijn en de Richtlijn Drukapparatuur. Naast deze standpuntinname, oefenen we ook rechtstreeks invloed uit op politieke beslissingen die van belang kunnen zijn voor onze leden. Daarnaast spelen we ook een rol om de neuzen binnen onze nationale organisaties in dezelfde richting te laten wijzen, zodat we sterker staan op internationaal vlak.’

www.cetop.org

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina