Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

In zowat elke sector hebben kandidaten de vacatures en de bedrijven voor het kiezen.

Maar niet alle vacatures raken makkelijk ingevuld. Nu we de eerste twee kwartalen van het jaar achter de rug hebben, is de maand juli het perfecte moment om de balans op te maken en het aantal vacatures binnen engineering nader te bekijken.

Jülide Tunali, senior manager in de engineering division bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, licht toe.  

Flinke toename 

'We zien dat het totaal aantal vacatures in België in het voorbije half jaar met 63% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook binnen engineering zijn de vacatures flink toegenomen. In de eerste helft van 2022 werden er volgens Jobfeed 48% meer ingenieursvacatures gepubliceerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar', legt Jülide uit. 

Meest gezochte ingenieursprofielen 

'Die toename in vacatures liet zich in de engineeringsector vooral merken bij de functies PLC-ingenieur (80%), proces ingenieur (73%), en cost engineer (62%). Die laatste is een professional die zich bezighoudt met het berekenen van hoeveel materiaal nodig is voor bouwwerkzaamheden en hoeveel dat zal kosten. Deze functie wordt voornamelijk door burgerlijk ingenieurs vervuld. Ook elektrische ingenieurs en technische planners staan hoog op de verlanglijst van organisaties. Er werden voor deze functies respectievelijk 39% en 46% meer vacatures geplaatst in 2022 dan in de eerste 6 maanden van 2021', aldus Jülide.  

Knelpuntberoepen 

'Dat deze beroepen vaker gezocht worden, is geen toeval', weet Jülide. 'De wereld evolueert constant en technologie speelt een alsmaar belangrijkere rol. Geen wonder dus dat de nood aan technische profielen hoog is. Zonder hen kan een organisatie niet goed draaien en is het moeilijk om bij te benen in een snel veranderende maatschappij. Ook op de knelpuntberoepenlijst van VDAB zijn veel technische functies te vinden. Alleen al in de top 10 staan verschillende technische profielen zoals technicus industriële installaties, industrieel elektrotechnisch installateur en maintenance & engineering project engineers.'

Piek in mei  

Er is in de voorbije maanden in het aantal vacatures voor ingenieursprofielen een duidelijke piek te merken in de maand mei. Jülide Tunali: 'Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn werkgevers genoodzaakt om hun zoektocht uit te breiden, en ook open te staan voor pasafgestudeerden. Studenten die in de zomer de schoolbanken verlaten, worden de maanden voordien als het ware bestookt met interessante vacatures. Meer en meer merken we dat ingenieursstudenten al een arbeidsovereenkomst getekend hebben alvorens ze hun diploma op zak hebben.'  

Ongelijke verdeling 

'Hoewel het aantal vacatures voor ingenieurs toeneemt, merken we dat deze nog te weinig ingevuld worden door vrouwen. Slechts 14% van alle ingenieurs in België zijn vrouwen. Het is dus een absolute noodzaak om deze ongelijkheid aan te pakken. Meer vrouwen die kiezen voor ingenieursfuncties en andere technische ambten zou al een stap in de goede richting zijn. En daar kunnen scholen een belangrijke rol in spelen, door vrouwelijke studenten in eerste instantie bewuster e maken van die ongelijkheid. Er wordt nu nog te weinig gedaan om misvattingen over jongens en meisjes in wetenschapsrichtingen aan te pakken. Maar er is wel beterschap in zicht, nu er meer en meer meisjes voor STEM-opleidingen kiezen. Hopelijk zien we over enkele jaren dan ook het evenwicht tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt dan ook stabiliseren', besluit Jülide.

Foto: Jülide Tunali 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina