Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Binnen een paar jaar rijden miljoenen elektrische auto's over de Europese wegen.

Vanaf 2035 zijn binnen de EU, op een paar uitzonderingen na, auto's met een verbrandingsmotor verboden.

Het grote aantal elektrische auto's vereist een wijdvertakt netwerk van snellaadstations en een adequaat uitgerust elektriciteitsnet om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. 3M Eindsluitingen met geïntegreerde meetsensoren (Sensor Cable Accessories, SCA) maken het mogelijk het bestaande elektriciteitsnet eenvoudig achteraf aan te passen, waardoor real-time actuele informatie over spanning en stroom kan worden verkregen.

De wijze van energieopwekking veranderd en daarmee ook de eisen die aan de distributienetten worden gesteld. Elektriciteit wordt niet langer uitsluitend opgewekt in grote elektriciteitscentrales, maar steeds vaker decentraal middels windmolenparken of commerciële en particuliere zonnepanelen. Door de toenemende elektromobiliteit en de behoefte aan oplaadpunten, stijgen de eisen aan het elektriciteitsnet verder. Het elektriciteitsnet moet dan ook slimmer worden en lokale middenspanningsstations moeten worden bewaakt. En dat alles begint met de installatie van sensoren. 3M Eindsluitingen met geïntegreerde spanning en stroom sensoren, maken deel uit van een totaaloplossing die helpt het elektriciteitsnet te transformeren naar een Smart Grid.

Meer efficiëntie binnen het distributienet 

De sensoren zijn kleine signaalomvormers met een veilige laag vermogen output die grote en zware stroom- en spanningstransformatoren kunnen vervangen. Deze laag vermogen sensoren volgens IEC 61869-10 en -11, zijn compatibel met de moderne richtingsgevoelige beveiligingsrelais of stations RTU’s, die vervolgens inzicht geven in de richtingsgevoelige vermogens, het gedrag van de spanning, alsmede informatie over harmonische vervuiling (t/m de 50e). Deze informatie kan real-time doorgegeven worden aan het centrale energie management systeem (EMS), via de meeste communicatie protocollen, zoals bijvoorbeeld de IEC 60870 en de moderne IEC 61850. De 3M Sensor eindsluitingen, in de vorm van stekkers en conventionele eindsluitingen, kunnen gemakkelijk in het kabelveld van een middenspanning schakelaar ingebouwd worden of de bestaande eindsluitingen vervangen. Hierdoor blijft de installatie intact en hoeft men ook geen spanningstransformatoren te kalibreren of lage nauwkeurigheid capacitieve meetpunten te gebruiken voor de richtingsgevoelige metingen of beveiliging.

Dit heeft veel voordelen:

  • Eenvoudige montage achteraf;
  • Lage kosten door integratie in de bestaande infrastructuur;
  • Gemakkelijk te installeren, waardoor geen kalibratie van de sensoren nodig is;
  • Hoge nauwkeurigheid spanning (0,5%);
  • Groot dynamisch bereik, waardoor ook harmonische verstoringen kunnen worden gedetecteerd.

Sensortechnologie voor de netwerken van morgen

De 3M SCA-sensoren zijn dus geschikt voor vele toepassingen die nu en in de toekomst voor netbeheerders belangrijk zijn. Zoals de strijd tegen netwerk congestie, het vrijmaken van extra capaciteit d.m.v. vermaasd bedrijf. Denk hierbij aan richtingsgevoelige beveiliging, foutdetectie, spanningskwaliteit, bescherming tegen onderspanning van het blindvermogen en uiteindelijk de kwaliteit van het elektriciteitsnet zelf. 3M Eindsluitingen leveren de meetsignalen voor de elektriciteitsnetten van morgen. Zij bieden netbeheerders een retrofit, compacte en economische manier om zicht te krijgen op de load flows in het distributienet. Op deze manier wordt  energievoorziening transparant, zonder dat daarvoor het lokale middenspanningsstation moet worden aangepast.

Meer informatie op https://www.3m.nl/SCA 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina