Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De Vlaamse Regering heeft een pakket aanvragen van de universiteiten geweigerd, omdat anders de masteropleiding burgerlijk ingenieur nergens in Vlaanderen nog aangeboden zou worden in het Nederlands.

'Ik wil meer aandacht voor het Nederlands: van de kleuterschool tot de universiteit', aldus Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts.

'Toelaten dat een opleiding zoals ingenieur enkel nog in het Engels aangeboden zou worden, staat daar haaks op. Alle begrip dat de universiteiten willen ingaan op de vragen van sommige sectoren en ook meer buitenlandse studenten willen aantrekken. Dat mag echter niet ten koste gaan van Vlaamse studenten en hun recht op een kwaliteitsvolle Nederlandstalige opleiding.' 

Van de kleuterklas tot en met de hogeschool: de onderwijstaal in Vlaanderen is het Nederlands. Alleen in het hoger onderwijs kunnen er onder voorwaarden een beperkt aantal opleidingen ook in een andere taal aangeboden worden. Het gaat in de praktijk doorgaans om Engelstalige alternatieven voor bestaande opleidingen. Je spreekt standaard pas over een anderstalige opleiding als er meer dan 18,33% (in de bachelors) of meer dan 50% (in de masters) anderstalige vakken gegeven worden. Bij de bacheloropleidingen mag maximaal 9% van het volledige aanbod anderstalig zijn. Bij de masteropleidingen gaat het om maximaal 35%. Elke anderstalige opleiding moet in beginsel een volwaardig equivalent hebben in het Nederlands. De Vlaamse Regering kan hier wel van afwijken en beslissen om een uitzondering op dat principe toe te staan.

De Vlaamse Regering heeft nu op initiatief van minister van Onderwijs Ben Weyts een heel pakket aanvragen van de universiteiten geweigerd. Het is erg uitzonderlijk dat dit gebeurt. Concreet boog de Regering zich over 3 nieuwe opleidingsaanvragen en 32 vragen om een vrijstelling te krijgen voor in totaal 19 masteropleidingen die de universiteiten niet meer zouden aanbieden in het Nederlands. De universiteiten hadden het voornemen om vanaf volgend academiejaar nergens in Vlaanderen nog een masteropleiding burgerlijk ingenieur te organiseren in het Nederlands. Dan zouden alleen 3 Engelstalige masters blijven bestaan, zonder nog een Nederlandstalig equivalent. Dat heeft de Vlaamse Regering dus afgewezen. 'Ik begrijp volkomen dat je sommige opleidingen in het Engels moet aanbieden, gelet op de internationalisering. Maar als je die slinger laat doorslaan, dan komt het Nederlands als hoger onderwijstaal in het gedrang', zegt Weyts. 'Het academisch aanbod moet toegankelijk en democratisch blijven. We moeten ook vermijden dat er een taalkloof ontstaat tussen bijvoorbeeld universitair geschoolde ingenieurs met enkel nog Engelstalig jargon en praktijkgeschoolde stielmannen en -vrouwen waarmee ze misschien moeten samenwerken en die hun leerplichtonderwijs in het Nederlands genoten hebben.'

Er is nog altijd vraag naar een Nederlandstalige masteropleiding burgerlijk ingenieur. Zo biedt men aan de KU Leuven vandaag zowel Nederlandstalige als Engelstalige opties aan. Als we bijvoorbeeld kijken naar de masteropleidingen in het studiegebied van burgerlijk ingenieur en daar kijken naar de opleidingen die de KU Leuven op dit moment twee keer aanbiedt, een keer in het Engels en een keer in het Nederlands, dan zien we dat 444 studenten kiezen voor een Engelstalige master burgerlijk ingenieur terwijl 725 studenten opteren voor het Nederlandstalig traject. Op de arbeidsmarkt is veel vraag naar ingenieurs, ook naar Nederlandstaligen. 

De Vlaamse Regering bewaakt het Nederlands als onderwijstaal in het algemeen strenger dan vroeger. Zo weigerde de Regering ook de aanvraag van de KU Leuven om een ‘Bachelor of Applied Linguistics: combination of two languages’ in te richten: een opleiding waar studenten in het Engels Frans en Spaans zouden leren. De Howest kreeg geen groen licht voor de inrichting van een Engelstalige bachelor Business Management en de LUCA School of Arts mag geen Engelstalige ‘Bachelor of Music’ inrichten.

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina