Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De IE5+ permanentmagneet synchroonmotor van NORD DRIVESYSTEMS overtreft de hoogste efficiëntieklasse IE5 aanzienlijk.

De bijzonder compacte en energiezuinige motor biedt een constant hoge efficiëntie rendement tot 93 procent en meer over een breed koppelbereik, dat weer resulteert in optimale energieprestaties in deellast- en toerentalbereik.

Fors lagere CO2-uitstoot dan IE3

Dit betekent dat de IE5+ motor niet alleen energie bespaart, maar ook de CO2-uitstoot verlaagt. Vergeleken met een conventionele IE3 asynchroonmotor verlaagt een IE5+ synchroonmotor de uitstoot met circa 0,15 ton CO2 per jaar. Dit betreft één enkele motor. In grote systemen, bijvoorbeeld in de intralogistiek met honderden of zelfs duizenden aandrijvingen, levert dit een indrukwekkende totale CO2-emissieverlaging op. Deze modelberekening is gebaseerd op de volgende aannames:

- IE3 asynchroonmotor met 0,75 kW, 83% motorefficiëntie en kegelwielreductor
- IE5+ synchroonmotor met 0,75 kW, 93% motorefficiëntie en kegelwielreductor
- Periode: 16 bedrijfsuren per dag, wat overeenkomt met 4000 bedrijfsuren per jaar
- Energiebesparing van de IE5+: ongeveer 400 kWh per jaar
- Verlaging van uitstoot: 0,15 ton CO2 per jaar (met een CO2-emissiefactor van 366 g/kWh)

Niet alleen energiebesparing - ook besparing van materiaal

De IE5+ motor van NORD maakt ook indruk met nog een duurzaamheidsfactor: materiaalefficiëntie. 'Meerdere innovaties in het motorontwerp helpen ons om aanzienlijke materiaalbesparingen te realiseren met onze nieuwe IE5+ serie', benadrukt Jörg Niermann, hoofd Marketing bij NORD. NORD DRIVESYSTEMS heeft de IE5+ ontworpen als een 8-polige synchroonmotor in een IPM ontwerp. Dit zorgt voor een kleinere omvang van de actieve motorcomponenten, wat niet alleen resulteert in materiaalbesparing bij het blikpakket, maar ook bij het magneetmateriaal.

Minder zeldzame aardelementen

In het kader van materiaalbesparing was het ook mogelijk om het gehalte zeldzame materialen in het magneetmateriaal te verlagen. Zeldzame materialen komen voornamelijk voor in Rusland, China en Brazilië en de delving ervan heeft een grote impact op het milieu. 'We zijn blij dat we het gebruik van dit materiaal aanzienlijk hebben kunnen terugdringen', aldus Niermann.

Bij 8-polige synchroonmotoren kan de stator ook worden uitgerust met enkeltandige wikkelingen. Daardoor kunnen waardevolle materialen, zoals koper, alleen daar worden ingezet waar ze echt productief zijn en wordt inefficiënt gebruik in de wikkelkop verminderd.

'Onze IE5+ synchroonmotor combineert energie-efficiëntie met materiaalefficiëntie en scoort daarmee twee keer zo hoog qua duurzaamheid', benadrukt Niermann. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de IE5+ motor, maar ook voor de DuoDrive motorreductor, waarin de IE5+ is geïntegreerd.

https://www.nord.com/en/home-uk.jsp

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina