linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
SIEMENS START MET COWORKINGSRUIMTE
Siemens creëert een community van start-ups, zelfstandigen en werknemers.   Lees meer
NAAMSWIJZIGING SMC
Met ingang van 1 januari 2019 verandert de bedrijfsnaam van SMC Pneumatics NV naar SMC Belgium NV. Lees meer
FLANDERS MAKE EN SIRRIS OPENEN LABO
Flanders Make en Sirris openden hun gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur in het Wetenschapspark van Leuven, in aanwezigheid van Vlaams Innovatieminister Philippe Muyters.  Lees meer
prev
next

OMRON MOBILE ROBOTS

 

ZWARE GEVOLGEN BREXIT VOOR BELGISCHE BEDRIJVEN

01/03/2018

Deloitte verwacht een harde Brexit voor Belgische ondernemingen.

Deloitte publiceerde het rapport Belgium’s Brexit: Why you should plan today. Het rapport bevestigt dat de Brexit een aanzienlijke impact zal hebben op België.

Het VK behoort tot de top vijf van de belangrijkste exportpartners van België. Het totaal van de Belgische uitvoer naar het VK vertegenwoordigt bijna negen procent van de totale Belgische uitvoer (een bedrag van EUR 31,99 miljard), terwijl het VK ook goed is voor bijna vijf procent van de totale Belgische invoer (een totaal bedrag van EUR 16,06 miljard). De belangrijkste domeinen van de Belgische export naar het VK zijn auto’s, chemische producten, voeding en drank, textiel (waarvan ongeveer 30% van de productie voor het VK is bestemd), synthetische stoffen en de machinesector.

Deze economische relaties met het VK houden in dat België op de vierde plaats staat van alle 27 EU-landen als het gaat om economische risico’s naar aanleiding van de Brexit. De impact zal vooral worden gevoeld in Vlaanderen, dat 80% van de Belgische export naar het VK produceert (en goed is voor 87% van de invoer uit het VK).

In de sectoren van hout, steen, glas, medische apparatuur en wapens zal de impact zich vooral doen gevoelen in Wallonië. De sectoren van auto’s en lederwaren zullen het meest worden getroffen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Als de Brexit-onderhandelingen resulteren in een disruptieve situatie (die kan variëren van helemaal geen deal tot een gedeeltelijke beperking van enkele of alle vier vrijheden van de interne markt van de EU – vrij verkeer van goederen, kapitaal, diensten en arbeid), zullen bedrijven te maken krijgen met veranderingen in hun handelsverkeer met en hun zakelijke activiteiten in het VK.

Die veranderingen kunnen het volgende omvatten:

·       invoerrechten op de handel in goederen, gewijzigde douaneprocedures en vertragingen aan de grensovergangen – met de daaruit resulterende verstoring van de toevoerketen;

·       beperkingen van de mogelijkheid voor bedrijven om VK-werknemers of niet-VK-staatsburgers tewerk te stellen in het kader van bedrijfsactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk;

·       beperkingen op de uitwisseling van data tussen België en het VK;

·       veranderingen in fiscale behandeling (directe belastingen en btw); en

·       de eis om verschillende technische normen te hanteren als de reguleringsstelsels in het VK en de EU verschillen na de Brexit.

'Er zijn twee gangbare scenario’s voor de Brexit, een zogenaamde harde en een softe versie, en er zijn ontelbare variaties op beide mogelijk. Welk scenario het ook haalt, het is onvermijdelijk dat Belgische bedrijven, zowel degene die handelen met het VK als degene met bedrijfsactiviteiten in het VK, zullen moeten afrekenen met stijgende kosten om zaken te doen', aldus Richard Doherty, de in Brussel gevestigde wereldwijde service leader van Deloitte voor alles wat met de Brexit te maken heeft.

De uitvoer van auto’s is goed voor 14,5% van de Belgische uitvoer naar het VK

Volgens BeAutomotive, het online platform van Agoria en Febiac, rollen er in België jaarlijks 480.000 personenwagens en meer dan 40.000 bedrijfsvoertuigen, bussen en trailers van de assemblagelijnen. Jaarlijks worden meer dan drie miljoen auto’s en andere voertuigen verscheept vanuit de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Met een werknemersbestand van 70.000 mensen in 300 bedrijven is de autosector goed voor bijna tien procent van alle jobs in de Belgische industie.

Omdat 14,5 procent van alle Belgische uitvoer naar het VK afkomstig is uit de autosector, kan de impact van de Brexit op de Belgische autosector heel groot zijn.

Chemische producten zijn goed voor bijna 20% van de Belgische uitvoer naar het VK

België heeft de achtste grootste chemische sector van Europa. De sector produceert vijf procent van de waarde die door deze sector wordt gegenereerd in heel het continent. België is nummer één in de wereld in de verkoop van chemische producten en kunststof per capita. Tien procent van alle werknemers in de chemische industrie is aan de slag in België, en Vlaanderen kan bogen op de grootste petrochemische cluster van Europa.

De Belgische export van chemische producten naar het VK is EUR 2,5 miljard waard, en als farmaceutische producten worden meegerekend, zijn chemische producten goed voor bijna 20 procent van de Belgische uitvoer naar het VK. Met 720 bedrijven en 90.000 rechtstreekse werknemers in België, zal de chemische sector zware gevolgen ondervinden van een hard Brexit-scenario.

De export van textiel is goed voor 4,2% van de Belgische uitvoer naar het VK

De Brexit-studie van Deloitte Belgium toont aan dat in Vlaanderen gevestigde textielbedrijven vooral afhankelijk zijn van de Britse markt. Meer dan 30 procent van de export van speciale weefsels, getufte textielstoffen en kant, en 27,8 procent van alle export van tapijten gaan naar het VK.

Gaandeweg potentiële Brexit-risico’s beperken

Om zich voor te bereiden op de Brexit, moeten Belgische bedrijven het Brexit-risico onder ogen zien en een juist inzicht verwerven in het belang van het VK voor hun sourcing, productie en verkoop. Het Brexit-rapport van Deloitte Belgium beklemtoont ook de noodzaak om eveneens te kijken naar de toevoerketen in de breedst mogelijke zin, waaronder de indirecte relaties met het VK. Dit kan licentieverlening, uitbestede activiteiten en andere aspecten omvatten, zoals opdrachten die in onderaanneming worden gegeven aan logistieke dienstverleners of andere leveranciers.

Bedrijven moeten volgens Deloitte een actieplan opstellen met aandacht voor processen, systemen en personeel. Zo kunnen ze snel en gepast reageren voor het te laat is. Het doorvoeren van grote businessbeslissingen vergt veel tijd. Bedrijven kunnen het zich bijgevolg niet veroorloven om te wachten tot de politieke onderhandelingen voldoende duidelijkheid opleveren.

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logo213