Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Bezoekers zo dicht mogelijk bij de kunstwerken laten komen en tegelijk vermijden dat ze die ook kunnen aanraken, beschadigen of zelfs meenemen, dat is één van de grote uitdagingen van musea. SICK heeft voor dit veiligheidsprobleem een oplossing.

In ‘Oorlog en Trauma’, de actuele tentoonstelling in het In Flanders Fields Museum, wordt deze beveiliging op een innovatieve manier gerealiseerd, dit met behulp van een LMS laserscanner van SICK geïntegreerd door het bedrijf RTS. 

Armbandje met RFID-tag


In Flanders Fields is een wereldvermaard museum dat bezoekers op een interactieve manier meeneemt naar de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Het museum aan de Grote Markt van Ieper laat zien wat die oorlog echt heeft betekend en wat de impact ervan was, aan de hand van de verhalen van mensen die het allemaal hebben meegemaakt.


Bezoekers komen oog in oog te staan met die getuigen en worden rechtstreeks door hen aangesproken. Om dit alles mogelijk te maken zit er achter de objecten van toen ook flink wat high-tech apparatuur in het museum. Er zijn enorme schermen en projectoren die de filmpjes vertonen waarin acteurs de verhalen van de oorlog vertellen. Bezoekers krijgen een armbandje met een RFID-tag waardoor de animaties gepersonaliseerd kunnen worden.


Ook de beveiliging van In Flanders Fields is behoorlijk geavanceerd, al was het maar omdat men die zo goed als onzichtbaar wil maken om de beleving van de bezoekers niet te verstoren. ‘Oorlog en Trauma’, die de medische verzorging aan en achter het front behandelt, stelde het museum voor een nieuwe, specifieke uitdaging.

Geen objecten achter glas

‘We kregen de kans om een reeks uniformen uit een privé-collectie in de tentoonstelling op te nemen’, zegt Ivan Claerebout, technisch verantwoordelijke in het museum. ‘Maar dan moesten we de eigenaar voldoende garanties kunnen geven over de beveiliging. De objecten achter glas plaatsen doen we liever niet. Dat zou zonde zijn geweest.’ En dus werd opnieuw gekeken naar een high-tech oplossing, iets waarvoor het museum ging aankloppen bij de firma RTS, gespecialiseerd in communicatie en bewakingstechnologie.

RTS is het bedrijf van Ronald Supply, een ondernemer die vanuit een technische achtergrond oplossingen realiseert voor bedrijven, overheden en veiligheidsdiensten voor alles wat met beveiliging en communicatie te maken heeft. Het bedrijf is onder meer gespecialiseerd in straalverbindingen waarmee via radiogolven of laserstralen grote hoeveelheden data over lange afstand verzonden kunnen worden. Het is een technologie die door defensie wordt gebruikt, maar die ook tijdelijk opgezet kan worden voor de verslaggeving van sportwedstrijden, of om vestigingen van bedrijven met elkaar te verbinden zonder een beroep te moeten doen op gehuurde lijnen van een telecomoperator.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina