linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
VIERDE IOT CONVENTION EUROPE
De jaarlijkse hoogmis van IOT in België gaat op woensdag 19 juni door in het Mechelse Lamot Congres Center.  Lees meer
ADVISEURS GRENSARBEID VLAANDEREN-NEDERLAND
Op een feestelijke conferentie in Antwerpen ontvingen de eerste 60 adviseurs uit het grensgebied een erkenning als Adviseur GrensInfoPunt (GIP) Vlaanderen-Nederland.  Lees meer
AGORIA PROMOOT DIGITAAL SKILLS PASPOORT
Technologiefederatie Agoria neemt het voortouw voor een ‘digitaal skills paspoort’ voor 4,5 miljoen Belgen. Lees meer
prev
next

OMRON: robot-assisted packaging at Combilo

 

DEMATIC VIERT 200-JARIG BESTAAN

13/03/2019

Dematic staat voor een buitengewoon jaar: in 2019 viert het internationale bedrijf zijn 200-jarig jubileum. 

Friedrich Wilhelm Harkort richtte in 1819 met de Mechanischer Werkstätten Harkort & Co. in Wetter an der Ruhr de voorloper op van de intralogistieke automatiseringsspecialist. Sindsdien is de ontwikkeling van het bedrijf nauw verbonden met de industriële revolutie. Vandaag is Dematic een van de toonaangevende leveranciers van automatiseringstechnologie.

‘Dematic kijkt terug op een lange traditie. Dankzij onze innovatiekracht hebben we de geschiedenis van de intralogistiek ongetwijfeld mee vormgegeven. We blijven dat tot op vandaag doen’, zegt Rainer Buchmann, CEO Dematic Central Europe. 

Nadat in 1784 het eerste mechanische weefgetouw de eerste fase van de industriële revolutie inluidde, vertrouwde de Mechanischer Werkstätten de Harkort & Co. al vroeg op productievestigingen aangedreven door water en stoom. Al in 1819 ontwikkelde het bedrijf de eerste stoomaangedreven kraan en vanaf 1840 produceerde het kranen in serie.

Door de introductie van elektriciteit als aandrijving, begon in 1870 de tweede fase van de industriële revolutie. De verbrandingsmotor verving de stoommachine terwijl de chemische industrie en elektrotechniek zich ontpopten tot nieuwe leidende sectoren. Beïnvloed door die nieuwe mogelijkheden, werd in 1900 een andere pionier opgericht: de Stöhr Elevatorenfabriek, gespecialiseerd in rollenbanen, liften en bekerelevatoren. 

In 1922 - ongeveer een halve eeuw voor de start van de derde industriële revolutie - bouwde het bedrijf zijn eerste mobiele transportband. Enkele jaren later ontwikkelde Stöhr de eerste hangende transportband: een stap vooruit in een volledig nieuw en efficiënter ruimtegebruik in de fabrieken. Aan het einde van de jaren vijftig creëerde Stöhr een paradigmaverschuiving in de intralogistiek met de bouw van het eerste opslag- en ophaalsysteem ter wereld. Drie jaar later bouwde het bedrijf het eerste volledig geautomatiseerde magazijn voor Bertelsmann. Vanaf dan konden er dagelijks tot 15.000 bestellingen worden verwerkt. Terwijl het bedrijf in 1968 werd omgedoopt tot Stöhr Förderanlagen Salzer GmbH, veranderde ook de focus van pure productaanbieder naar volwaardige leverancier van systemen. Het doel was klanten te voorzien van systemen voor volledige bedrijfsprocessen.

De derde industriële revolutie begon in 1970, toen de eerste programmeerbare logische sturing (PLC) met de naam Modicon 084 werd geïntroduceerd. Voor het eerst werden machines en systemen digitaal bestuurd en bediend met dit apparaat. Tot op vandaag worden PLC’s nog vaak gebruikt in de automatiseringstechnologie. Drie jaar later zorgde Mannesmann AG, ondertussen overgenomen door Stöhr, voor een revolutie in de bouw van distributiecentra met het eerste geautomatiseerde hoogbouwmagazijn ter wereld. In 1990 groeide het bedrijf uiteindelijk uit tot globale marktleider in transportbandtechnologie. Vijf jaar later was Mannesmann Demag de eerste full-service-aanbieder op het gebied van intralogistiek.

Bij de start van het nieuwe millennium begon de vierde fase van de industriële revolutie, met een focus op cyber-fysieke systemen. Deze systemen maken een gedecentraliseerde en dynamische besturing mogelijk en verbinden alle componenten via internet, mobiele computers en cloud computing. Na 2005 – na de oprichting van Dematic GmbH & Co. KG als onafhankelijk bedrijf – vernieuwde het automatiseringsbedrijf voor intralogistiek de markt voor automatische opslag van kleine onderdelen met de uitvinding van de Dematic Multishuttle. In 2011 toonde het bedrijf opnieuw zijn innovatieve kracht door de introductie van de RapidStore opslag- en -ophaalunit, het RapidPick order pickingstation, de Multishuttle Flex en de DC Director magazijnbeheersoftware. De tweede generatie van de Dematic Multishuttle, geïntroduceerd in 2012, was lichter, sneller en bovendie nog krachtiger.

Vandaag is Dematic een van de toonaangevende leveranciers van geïntegreerde automatiseringstechnologie, software en diensten om de supply chain te optimaliseren. ‘Het grootste succes van ons bedrijf is echter het feit dat we altijd op een innovatieve manier de markt hebben kunnen beïnvloeden en zowel gekwalificeerde als toegewijde medewerkers hebben kunnen behouden. Zonder hen zouden we dit jaar ons 200-jarig jubileum niet kunnen vieren’, aldus Rainer Buchmann. ‘Door de jaren heen hebben onze bedrijfswaarden van integriteit, samenwerking, moed en uitmuntendheid ons gevormd.’

www.dematic.com

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

indumotionmrt2019