linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
SUCCESVOL MNE MET 3.238 BEZOEKERS
Op 5 en 6 februari 2020 bezochten 3.238 professionals uit de ontwerp-, maakindustrie en machinebouw het combinetwerkevent Prototyping MNE 2020 in Kortrijk Xpo.  Lees meer
VIERDE EDITIE VOMI SAFETY DAY
De branchevereniging van dienstverlenende ondernemers in de procesindustrie VOMI organiseert op 19 maart 2020 voor de vierde keer de VOMI Safety Day. Lees meer
IGUS POLYMEERLAGERS IN FORMULA STUDENT
Met gemak naar de finish: topprestaties van igus polymeer lagers in de Formula Student. Lees meer
prev
next

SIRRIS Industry 4.0 Transformation

 

 

AANDRIJFCOMPONENTEN OFF-HIGHWAY MARKT

10/04/2019

Aandrijfcomponenten in off-highway toepassingen werken in de allerzwaarste omstandigheden.

Veel van deze voertuigen en installaties worden bovendien ingezet op plaatsen die ver verwijderd zijn van enige technische ondersteuning, waardoor hun betrouwbaarheid cruciaal is. Oorspronkelijke fabrikanten (OEM's) vinden het dan ook lastig om de optimale onderdelen te vinden.

Mourade Vaneeckhoutte, Sales Director Mobile Power Equipment bij Altra Industrial Motion, bespreekt ter gelegenheid van BAUMA (München, 8-14 april) de praktische eisen voor de machines en kijkt hoe OEM's een mix van standaard en op maat gemaakte onderdelen kunnen gebruiken om eindproducten te leveren, die perfect op de toepassing en werkomgeving zijn afgestemd.

Betrouwbaarheid inbouwen

Van bulldozers en graafmachines tot bosbouwmachines: de off-highway sector beslaat een enorme scala aan toepassingen, die elk hun specifieke uitdagingen kennen. Stof, water en soms ook chemicaliën vormen een aanhoudende bedreiging voor elk machinedeel. 

Maar door de omvang van zulke machines is vaak een fors vermogen nodig, dat betrouwbaar en efficiënt moet worden overgebracht – en dat vereist speciale onderdelen, die specifiek voor de betreffende toepassing zijn ontwikkeld. Er zijn in deze sector geen pasklare oplossingen, want elke machine stelt haar eigen eisen. Dat punt moet zo vroeg mogelijk in de ontwerpfase helder zijn.

Van schakelbare koppelingen en elastische askoppelingen tot remmen en lineaire actuatoren: alle bewegingen en krachten in de machine moeten doeltreffend en soepel worden overgebracht om productief en betrouwbaar te werken. Fabrikanten van deze complexe machines kopen in bij gespecialiseerde leveranciers van aandrijvingen en motion control-componenten om de betrouwbaarheid en goede naam van hun merk te waarborgen.

Gezamenlijke expertise

Ontwerpers van beide partijen moeten samenwerken en hun specifieke vakkennis benutten om componenten en producten te bouwen, die naadloos in het voertuig integreren om optimale prestaties te leveren. In de Altra Industrial Motion Corporation zitten enkele topmerken uit de off-highway sector. Stromag, Warner Electric, Warner Linear, Stieber, Wichita Clutch, Guardian Couplings, Thomson en Twiflex zijn slechts enkele voorbeelden van bekende fabrikanten, die hun expertise kunnen bundelen om een project te realiseren.

Samen leveren zij talloze oplossingen voor schakelbare koppelingen, elastische askoppelingen en hybride aandrijvingen, maar ze kunnen ook bedrijfs- en parkeerremmen naar wens ontwerpen. Omdat zulke machines bij elk weer actief zijn, moeten alle delen die aan de elementen blootstaan hermetisch dicht en beproefd zijn om lang en betrouwbaar te blijven werken.

Naarmate de technologische vooruitgang en het formaat van de machines toeneemt, is er meer behoefte aan zwaardere componenten. Dat is slechts één van de vele uitdagingen die de ontwerpers van nieuwe producten met speels gemak aangaan.

Bouwmaterieel

Bij het bouwen van grondverzetmachines en wegenbouwmaterieel spelen talloze aandachtspunten, maar hun aandrijf- en remsysteem vormt de grootste uitdaging. Ze vereisen absoluut een compacte en effectieve krachtoverbrenging tussen motor en aandrijflijn om betrouwbaar te functioneren. 

Zulke machines mogen zo min mogelijk uitvallen en daarom moet elke component intrinsiek betrouwbaar zijn. Het frictiemateriaal van remmen en koppelingen moet bijvoorbeeld voor elke toepassing worden geoptimaliseerd. Hetzelfde geldt voor veerbelaste elastische askoppelingen, zoals het nieuwste product van Stromag: ook zij moeten exact op de toepassing zijn toegesneden om lang mee te gaan.

Omdat aandrijflijnen technisch geavanceerder worden, is het steeds belangrijker een optimale combinatie van schakelbare koppeling/askoppeling en hybride aandrijving te ontwerpen, die de eindgebruiker een langdurige betrouwbaarheid biedt. Door hun samenwerking met OEM's kunnen de Altra merken ook koppelingen voor ventilatoren en aircocompressoren leveren om brandstof te besparen, alsmede lineaire actuatoren voor de gasbediening of voor het openen van zware luiken en motorkappen.

Het ontwerpen van elastische askoppelingen, schakelbare koppelingen, remmen en actuatoren voor modern bouwmaterieel vergt innovatie en ervaring om compacte componenten te bouwen, waarin de nieuwste materiaaltechnologie is verwerkt. Alle merken van de Altra groep bundelen hun gezamenlijke vakkennis om nieuwe producten te ontwikkelen. Zo berust het uiteindelijke design op een veel bredere expertise en krijgt de klant de effectiefste oplossing.

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

am217