linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
SUCCESVOL MNE MET 3.238 BEZOEKERS
Op 5 en 6 februari 2020 bezochten 3.238 professionals uit de ontwerp-, maakindustrie en machinebouw het combinetwerkevent Prototyping MNE 2020 in Kortrijk Xpo.  Lees meer
VIERDE EDITIE VOMI SAFETY DAY
De branchevereniging van dienstverlenende ondernemers in de procesindustrie VOMI organiseert op 19 maart 2020 voor de vierde keer de VOMI Safety Day. Lees meer
IGUS POLYMEERLAGERS IN FORMULA STUDENT
Met gemak naar de finish: topprestaties van igus polymeer lagers in de Formula Student. Lees meer
prev
next

SIRRIS Industry 4.0 Transformation

 

 

UNIEK MAAKATELIER VOOR STRIP- EN SPELMAKERS

08/05/2019

Rock Paper Pencil, het strip- en spelproject van de stad Turnhout, opende de deuren van het FABLAB 2300 in het Nationaal Museum van de Speelkaart.

Zelfstandige tekenaars en spelontwerpers kunnen hier gratis gebruik maken van verschillende gespecialiseerde toestellen om hun ideeën en ontwerpen tot leven te wekken. Met dit uniek aanbod zet stad Turnhout zich opnieuw op de kaart als dé place to be voor strip- en spelmakers.

Turnhout is niet alleen de stad van de speelkaart en de grote drukkerijen die eeuwen geleden de eerste mannekensbladenuitbrachten. Het is ook nu nog de stad van de wereldbekende spelproducent Cartamundi en van de Bronzen Adhemar – de belangrijkste Vlaamse stripprijs – met zijn standbeeld voor de Warande. Achter de schermen van die producenten, uitgevers, prijzen en cultuurhuizen wordt hard gewerkt door creatieve geesten: striptekenaars en spelontwerpers die steeds nieuwe generaties blijven inspireren. 

Strip en spel zit in de lift

Er zijn nooit meer stripverhalen gelanceerd als het voorbije decennium en ook het bordspel zit weer helemaal in de lift. Toch wordt het vak er niet makkelijker op. De makers vinden steeds moeilijker een uitgever of een producent die in hen kan of durft investeren. Ze zijn vaak jaren op zichzelf aangewezen om hun ideeën op de markt te brengen. 

Uniek in Vlaanderen: gratis gespecialiseerd FABLAB

In het FABLAB 2300 kunnen spelontwikkelaars en striptekenaars gratis gebruik maken van professionele toestellenwaar ze tot vandaag geen toegang toe hadden, laat staan in zouden kunnen investeren. Hier is alles aanwezig om hun prototypes of limited editions uit te werken: een 3D-printer voor pionnen, een RISO-printer voor digitale zeefdrukken, een latexprinter voor stickers en vinyl, een zeer precieze snijplotter en een lasercutter voor hout, plexi en leer. Dit gratis aanbod maakt van Turnhout de hotspot voor veel creatieve grafische ondernemers.

Rock Paper Pencil is een project van de stad Turnhout en POM Antwerpen samen met Strip Turnhout, Game Brewer en Cartamundi. Deze partners organiseren een jaar lang initiatieven met financiële steun van EFRO (270.650€) en de Provincie Antwerpen (102.360€). 

Praktische informatie FABLAB 2300 :

Overzicht toestellen: 

-               CO2 Lastercutter Vera 100 Watt:

Om karton en hout te snijden en bv. leer of plexiglas te graveren. De “Vera” is het grootste toestel van het FABLAB 2300, met een snijbed van 130 x 90 cm.

-               Hp Latex 315:

Voor de mooiste prints op papier, latex, textiel, stickervel … De watergedragen inkt levert een kwaliteitsvol eindproduct met mooie zwartkleuring en diepe kleuringen.

-               Summacut sleepmes sclass 2 plotter 120T:

Voor prints met grillige vormen, zoals stickers voor op je spelonderdelen. Het mes van de Summacut snijdt moeiteloos contouren in detail uit.

-               UltiMaker S5 – 3D printer:

Voor het 3D printen van objecten en complexe structuren. Dankzij het wateroplosbare supportsubstraat moet je achteraf niet meer handmatig het supportmateriaal verwijderen.

-               Risoprinter Duplicator Riso 1:

Om met verschillende kleuren over elkaar te drukken. Dit toestel is uitermate geschikt voor striptekenaars en grafische kunstenaars. 

Openingsuren:

Elke donderdag van 12:30 uur tot 16:30 uur.

Elke vrijdag van 8:30 uur tot 12:30 uur.

Contact voor een afspraak via fablab@rockpaperpencil.be.

Reserveren van een toestel kan via www.rockpaperpencil.be.

Locatie: 

FABLAB 2300, MuseumCafé ‘Vijven en Zessen’ van het Nationaal Museum voor de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

am217