linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
NIEUWE INTESIS GATEWAY
Nieuwe Intesis gateway maakt communicatie tussen PROFINET en BACnet eenvoudig. Lees meer
SIEMENS ULTRACONDENSATOR MODULES
Siemens biedt nieuwe ultracondensatormodules aan die de machinewerking tijdens stroompannes verzekeren, pieklasten vermijden en remenergie terugwinnen. Lees meer
LICHTPUNTJE VOOR BEURZEN
Op vrijdag 24 juli werd het nieuwe ministerieel besluit gepubliceerd in het Staatsblad waarmee beursorganisatoren vanaf 1 september opnieuw aan de slag kunnen. Lees meer
prev
next

SIRRIS Industry 4.0 Transformation

 

 

ENERGIE CENTRAAL BIJ INDUSTRY ON STAGE

16/05/2019

Energie zal een sleutelrol spelen bij de inspanningen om tegen 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn.

Daarbij staat de industrie voor een extra uitdaging: de stijgende vraag naar energie combineren met een lagere ecologische voetafdruk.

In deze derde Voka-editie van Industry on Stage wordt daarom ingezoomd op de energietransitie die productiesites (moeten) doormaken. Deze transitie zet zich op meerdere aspecten tegelijkertijd door: van de daling van het verbruik tot het zelf produceren van groene energie. Ook slimme netwerken of verbeterde opslagcapaciteit zijn in deze transformatie onontbeerlijk. Ten slotte moet er ook aandacht zijn voor het terugverdienmodel van de investeringen.

Een industriële site heeft nood aan grote hoeveelheden warmte en energie. Investeringen in energieprojecten zijn voor deze bedrijven erg kapitaalintensief. Een industriële site is bovendien erg complex. Het is voor hen dus niet evident om makkelijk zicht te krijgen op hoe het businessmodel of terugverdienmodel voor zulke grote projecten, die gemiddeld minder snel terugverdiend worden dan andere projecten, er kan of moet uitzien.

Laat u op 3 juni in Antwerpen inspireren door productiebedrijven die de energietransitie slim aanpakken.

Programma

15.30 uur: Ontvangst

16.00 uur: Verwelkoming
Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

16.10 uur: DSM: Growth & Value: Purpose led. Performance driven.
Philip Eykerman, lid directiecomité DSM

Duurzaamheid is voor DSM een verantwoordelijkheid, kernwaarde en centrale businessdriver. Het bepaalt in welke domeinen DSM actief wil zijn, en draagt in zeer sterke mate bij aan DSM’s prestaties via (1) een snellere groei door het aanbieden van duurzame producten en oplossingen, (2) lagere kosten en risico’s door het vergroenen van de eigen operaties, en (3) betere relaties met alle stakeholders door publiekelijk te pleiten voor een meer duurzame economie.

16.30 uur: Energiek afvalwater
Jan Goossens, CEO Aquafin

Als één van de grote afvalwaterzuiveraars binnen Europa behoort Aquafin tot de meest energie-intensieve bedrijven van Vlaanderen. Het bedrijf is een uitdagend parcours gestart, zowel wat betreft het verlagen van het eigen energieverbruik, het uitfaseren van fossiele brandstoffen, als de productie van groene energie. Er wordt gemikt op investeringen met een terugverdientijd lager dan 9 jaar.

16.50 uur: KEYNOTE - De energietransitie bij Total
Bernard Pinatel, president Refining & Chemicals Total

De energietransitie staat voor de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen de toenemende energiebehoefte van de groeiende wereldbevolking, terwijl de daarmee verbonden CO2-uitstoot verlaagd moet worden om de Parijs COP-21 commitment op vlak van het 2°C klimaatscenario na te komen. Bernard Pinatel geeft de aanwezigen inzicht in hoe een energiebedrijf als Total een groeistrategie uitbouwde binnen deze complexe uitdaging.

17.30 uur: Interactief debat

Xavier Taveirne gaat in gesprek met boeiende panelleden over de energietransitie in een industriële omgeving. Hou bouw je expertise op in het energiemanagement van complexe industriële projecten? Hoe maak je een businessplan voor zulke kapitaalintensieve assets? Wat zijn de mogelijke oplossingen voor het doeltreffend verlagen van de energiefactuur? Inspiratie verzekerd.

https://www.voka.be/activiteiten/industry-stage-congres

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledenlogo220