linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
TIPS VOOR MARKETINGMANAGERS
Automation Magazine bestaat in 2020 vijftig jaar en dat wordt gevierd met een complete make-over van dit populaire vakblad. Lees meer
RITTAL NEMA 3R/4 KOELUNITS
Koeltechnologie voor buitentoepassingen moet altijd betrouwbaar werken, zelfs bij extreme hitte en koude of in vochtige en stoffige omstandigheden. Lees meer
BELGEN WINNEN WORLD SOLAR CHALLENGE
Het Agoria Solar Team neemt voor de allereerste keer de World Solar Challenge wereldtitel mee naar huis.  Lees meer
prev
next

SMC: druk- en flowschakelaars/ pressostats

 

CONTACTLOZE WES-SENSOR VAN WARNER

27/06/2019

Warner Electric, een premium merk van Altra Industrial Motion Corporation, heeft een technologie ontwikkeld om de elektromagnetische remmen van liften en podium/theatertoepassingen te monitoren. 

Deze sensoren zijn achterwaarts compatibel met de gebruikelijke elektromechanische microswitches, maar zonder hun inherente tekortkomingen. Deze gepatenteerde contactloze WES-sensor maakt de rembewaking betrouwbaarder en laat bovendien voorspellend onderhoud toe, wat ongeplande stilstand voorkomt.

Elektromagnetische remmen zijn een geliefde optie geworden voor liften, maar ook voor hefplatforms en lieren in podium- en theatertoepassingen. Het remdesign voor zulke installaties wordt voorgeschreven door de Europese normen EN81-20:2014 en EN81-50:2014 alsmede de US-norm ASME A17.1, die vermelden dat de remmen naderingssensoren moeten hebben om te verifiëren dat de rem daadwerkelijk los- of vaststaat.

Deze taak wordt doorgaans verricht door microswitches met een klikmechanisme en droge contacten, die hun populariteit danken aan de simpele mechanische constructie en hun geschiktheid voor uiteenlopende ampèrages en spanningen. Maar doordat moderne toepassingen meestal PLC-besturingen hebben, is het verwerken van ampèrages en spanningen geen groot voordeel meer, terwijl hun tekortkomingen meer onderhoud aan de remmen veroorzaken: mechanische defecten door trillingen en de contacten - gemaakt uit een goudlegering - hebben de neiging te corroderen, waardoor ze bij laagspanningen niet meer geleiden. Er zijn tevens bedenkingen vanwege de verontreiniging door de siliconen in de contactlegering. Hun hysterese-cyclus ligt doorgaans rond 0.05 mm, maar door hun gevoeligheid voor mechanische trillingen en vervuiling moet de slag worden vergroot om een grotere verplaatsing rond het hysterese-punt te krijgen, die gedurende de levensduur toeneemt en voorkomt dat het schakelpunt verloopt.

Inductieve schakelaars hebben deze problemen grotendeels niet, doordat ze contactloos werken, niet slijten en ongevoelig voor trillingen, stof en vocht zijn. Maar hun temperatuurbereik is beperkt en het schakelpunt kan verlopen door de temperatuur. Sterke magnetische velden kunnen bovendien de sensorkern verzadigen, waardoor het schakelpunt ook verloopt of waardoor de schakelaar ongecontroleerd gaat schakelen. Hoewel de halfgeleideruitgang ten slotte geheel compatibel met moderne PLC-besturingssystemen is, bestaat er geen achterwaartse compatibiliteit met de simpele droge maak- en verbreekcontacten (NO/NC), die nog steeds veel voorkomen in de liftbouw.

Om deze problemen te overwinnen, ontwikkelde Warner Electric een nieuwe technologie voor een betrouwbare, slijtagevrije en afgeschermde detectie van de remtoestand (los of vast). Het ontwerp vervult alle eisen van EN81-20:2014, EN81-50:2014 en ASME A17.1 en heeft een uiterst nauwkeurig en herhaalbaar schakelpunt, gecombineerd met een erg lage hysterese (0.03 mm) over een breed temperatuurbereik van -40°C tot +105°C. De lage hysterese en het feit dat het schakelpunt niet meer verloopt door de temperatuur, wil zeggen dat de meetafstand geen beperkende factor meer is bij het remontwerp, waardoor de luchtspleet van de rem tot maar liefst 0.15 mm kan worden verminderd om het remkoppel te verhogen.

Er zijn drie uitgangstypes leverbaar, waaronder een uitgang voor een maak- en verbreekcontact (NC/NO), die geheel achterwaarts compatibel is met de bestaande droge schakelcontacten van traditionele microswitches. De WES-sensor heeft daarnaast een NPN- of halfgeleideruitgang, die compatibel is met PLC-interfaces, maar ook een analoge uitgang met een spanning die recht evenredig is aan de absolute slag/luchtspleet. Hierdoor kan de slijtage worden gemonitord om voorspellend onderhoud uit te voeren.

Deze nieuwe sensoroplossing zit volledig in de reminductor en dus in het magnetische veld, waardoor de sensor afgeschermd en ongevoelig is voor enige magnetische invloeden van buitenaf. Om de gebruiksveiligheid te verhogen, heeft de WES-sensor bovendien een ompoolbeveiliging en is hij beveiligd tegen te hoge stroomsterkten, temperaturen en spanningen.

Foto: De contactloze WES-sensor maakt de elektromechanische rembewaking betrouwbaarder en laat bovendien voorspellend onderhoud toe, wat ongeplande stilstand voorkomt.

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

am217