linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
INDUMATION.BE UITGESTELD NAAR 2022
Er is beslist om de vakbeurzen INDUMATION.BE en Indumation Network Event (INE) qua data te heroriënteren. Lees meer
WEBINAR SMC OVER SENSOREN
Persluchtspecialist SMC organiseert op 27 mei een webinar over het doordacht gebruik van sensoren. Lees meer
OPINIE: DATA ZIJN DE NIEUWE KOLEN EN STAAL
Data: de kolen en staal van het nieuwe normaal. Een opinie van Bart Steukers (Agoria). Lees meer
prev
next

SIRRIS Industry 4.0 Transformation

 

 

QR-CODES OM CORONA TE BESTRIJDEN

30/04/2020

Niet met een app of coronaspeurders, maar met behulp van QR-codes willen keuringsbedrijf Vinçotte en start-up Esoptra het coronavirus onder controle houden wanneer we terug naar kantoor mogen.

De externe diensten voor preventie en bescherming op het werk Mensura en Attentia en het kenniscentrum voor maatschappelijke veiligheid Vias stappen mee in het sociale project omwille van het vrijwillige en preventieve karakter.

Het QR-codesysteem, dat SAVITAS werd gedoopt, kan met een simpele scan via de telefoon door elke Belgische werknemer direct gebruikt worden, zonder enige registratie of link met persoonsgegevens en zonder privacyrisico.

De invoering van corona-apps zoals in andere landen lijkt een uitdaging tegen de heropstart van de Belgische arbeidsmarkt. Bovendien maken ze vaak gebruik van heridentificeerbare data wat privacyvragen oproept. Sociale innovaties zoals QR-codes, die werknemers vrijwillig scannen, kunnen volgens experts wél een privacyvriendelijk antwoord bieden om de gezondheid van het personeel veilig te stellen en nieuwe lockdowns te vermijden. Daarom zet Vinçotte zijn schouders mee onder het QR-codesysteem SAVITAS, kort voor Scoped Anonymous Viral Infection Tracing At Scale, dat Esoptra heeft ontwikkeld. 

'SAVITAS is geen app, onze QR-codes kunnen op geen enkele manier gelinkt worden aan privacygevoelige gegevens en bedrijven kunnen op geen enkele manier data traceren of gebruiken. We maken geen gebruik van GPS-signalen, Bluetooth of andere data, maar we kunnen wel eenvoudig achteraf de gebruikers van de verschillende toestellen die dezelfde QR-code rond hetzelfde moment hebben gescand informeren wanneer er een risico zou zijn', zegt Alexander Carpentier, CEO van start-up Esoptra.

'Wanneer een werknemer Covid-19 positief blijkt, geeft die persoon na medische autorisatie aan SAVITAS door dat hij ziek is. Collega’s die eenzelfde QR-code rond hetzelfde moment gescand hebben, worden dan geïnformeerd dat ze mogelijk ook besmet zijn, zichzelf best isoleren en een dokter raadplegen om verdere verspreiding te voorkomen. Die melding krijgen ze wanneer ze de volgende keer vrijwillig één van onze QR-codes scannen of naar de website gaan', vertelt Michel Vandegard, Executive Vice President van Vinçotte.

Brede steun van arbeidsmarkt

Een belangrijke troef van SAVITAS is de vrijwillige en sociale benadering van het systeem. Dat is waarom Mensura, Attentia en Vias de oplossing van Vinçotte en Esoptra steunen. De universiteit van Antwerpen levert bovendien academische ondersteuning aan het initiatief. Een sterke multidisciplinaire adviesraad, waar o.a. Professor epidemiologie Dr. Pierre Van Damme, Prof. klinische psychologie Dr. Elke Van Hoof, en Ruben Roex, advocaat-vennoot bij privacyspecialist Timelex deel van uitmaken, zal de wetenschappelijke, maatschappelijke en juridische krijtlijnen van het project uitzetten. 

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledenwebsite