linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
INTELLIGENT VALVE VAN SIEMENS
Intelligent Valve van Siemens maximaliseert efficiëntie van HVAC-installaties. Lees meer
FMB TOELEVERANCIERSBEURS MACHINEBOUW
Voor veel bedrijven in de machinebouw zijn aan het begin van de pandemie niet alleen de afzetmarkten ingestort. Ook de toeleveringsketens zijn fors beperkt. Lees meer
UNIVERSAL ROBOTS VERKOOPT 1000STE COBOT
Universal Robots, ontwikkelaar van collaboratieve industriële robotarmen, overhandigde samen met hun automatiseringspartner Gibas Automation de 1.000ste cobot in de Benelux.  Lees meer
prev
next

SIRRIS Industry 4.0 Transformation

 

 

SIMOTICS CONNECT 400 MOTORMODULE VAN SIEMENS

28/05/2020

Met de SIMOTICS CONNECT 400 motormodule van Siemens in combinatie met SIDRIVE IQ schakelen motoren over op voorspellend onderhoud om zo een maximale beschikbaarheid van de aandrijfsystemen te garanderen. 

Steeds meer onderdelen van uw onderneming worden gedigitaliseerd, ook aandrijvingen en motoren. Vanwege hun kritische rol in productie zijn de vereisten inzake efficiëntie, veiligheid en betrouwbaarheid erg hoog. Siemens ontwikkelde daarom een uiterst betrouwbare cloud-based oplossing specifiek voor vrijwel alle SIMOTICS asynchrone motoren: SIMOTICS Connect.

De SIMOTICS CONNECT 400-module van Siemens kan discreet op elke laagspanningsmotor worden gemonteerd om de sleutel-parameters te registreren en naar de SIDRIVE IQ-app te sturen, die ze analyseert en omzet in indicatoren met informatie over de bedrijfsstatus van de motoren. 

Motoren zijn van cruciaal belang voor de aandrijving van pompen, ventilatoren, compressoren en andere industriële apparatuur. Een motorstoring of panne heeft dus rechtstreeks invloed op de efficiëntie van een installatie of de productiviteit van een productielijn. Naarmate de motor een kritiekere rol in het proces speelt, zijn industriële ondernemingen ook meer geneigd monitoringoplossingen in te zetten. Reeds jarenlang worden al even ingenieuze als geavanceerde systemen bedacht om realtime informatie over de motorstatus te verstrekken. Deze systemen zijn vaak bijzonder complex.

Dankzij SIMOTICS CONNECT 400 behoren die oplossingen vandaag tot de prehistorie. Siemens heeft immers een oplossing ontwikkeld voor het verzamelen en verwerken van motorgegevens waarin compactheid, robuustheid, eenvoud van installatie en gebruikscomfort worden gecombineerd met de afstandsbewaking van de sleutelparameters van de motoren. 

Intelligente alles-in-één-module 

De SIMOTICS CONNECT 400 is een intelligente alles-in-één-module. In een robuuste, uiterst compacte en voordelige behuizing zijn de sensoren en elektronische kaarten voor het proces van verzameling, verwerking en transmissie van de motorparameters geïntegreerd, evenals de batterij die een autonomie heeft van minstens twee jaar.

De module kan stevig en onopvallend worden bevestigd aan de SIMOTICS asynchrone laagspanningsmotor, waarmee deze een geheel vormt. De ingebouwde vibratie-, temperatuur- en magneetveldsensoren voeren een waaier van procesmetingen uit terwijl de motor draait. Deze gegevens worden vervolgens via een Wi-Fi-verbinding naar het MindSphere-platform geüpload voor een verwerking en analyse door de SIDRIVE IQ Fleet-app. 

Visualisering van de motorstatus 

SIDRIVE IQ verwerkt de verzamelde gegevens en sleutelindicatoren met informatie over de bedrijfsstatus van de motoren met het oog op de planning van het onderhoud overeenkomstig de omstandigheden en de industriële toepassing. Zo kunnen bijvoorbeeld onderhouds- of productiemanagementdiensten vanop een pc, tablet of smartphone een afstandstoegang krijgen tot allerlei relevante informatie zoals motorstatus, trillingsniveau, temperatuur, koelstatus, draaisnelheid, belasting, efficiëntie en stroomverbruik, bedrijfsuren, aantal starts… Andere minder kritieke, maar even noodzakelijke informatie is eveneens beschikbaar, zoals geografische locatie, kenplaatje, technische gegevens en onderhoudshandleidingen. 

De industriële onderneming beschikt dus over een dashboard met een omvattend overzicht van alle geïnstalleerde motoren. Door op een specifieke motor te klikken, krijgt men de gedetailleerde informatie over deze installatie. Uiteraard is het niet nodig om al deze gegevens voortdurend te controleren. De applicatie wordt geconfigureerd overeenkomstig de motor en de eisen van de klant om waarschuwingen of alarmen te versturen zodra voorgedefinieerde drempels worden overschreden, zoals bijvoorbeeld temperatuur of trillingen, zodat er tijdig een onderhoud kan worden georganiseerd. 

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledenlogo220