linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
PRODUCTDATA VIA EPLAN DATA PORTAL
Data vinden is nog nooit zo eenvoudig geweest! Lees meer
PALLETISEERCOBOT OP EMPACK
Yaskawa toont een palletiseercobot en vision-oplossingen op de Empack beurs in 's Hertogenbosch. Lees meer
RECORDINVESTERING ANTWERPSE HAVENINDUSTRIE
De industrie in het Antwerps havengebied investeert een recordbedrag van 11,57 miljard euro. Lees meer
prev
next

New product SMC: Digital Flow Switch Manifold for Water

 

 

FAULHABER DC-MICROMOTOREN

27/08/2020

De wereldwijde goederencyclus houdt de economie draaiend en het is een uitdaging voor iedereen die erbij betrokken is.

Het systeem werkt alleen door het gebruik van uitgebreide automatisering binnen de logistieke keten, wat ondenkbaar zou zijn zonder een armada aan hoogwaardige micromotoren. Die motoren moeten vaak forse krachten uitoefenen onder extreem krappe omstandigheden. En ze moeten vooral altijd betrouwbaar werken in continu bedrijf. Daarom zijn in deze uitdagende toepassingen vaak aandrijvingen van FAULHABER te vinden.

Hoewel het woord 'logistiek' lijkt op de stam van het Griekse woord 'logica', en daar ook wel aan verwant is, is het daar niet direct van afgeleid. De oorsprong is een Franse militaire term. Sinds de late Middeleeuwen was de 'maréchal de logis' - de kwartiermaker - verantwoordelijk voor het verzorgen van slaap- en rustplaatsen van de troepen tijdens marsen en gevechten. Het takenpakket van de kwartiermaker groeide met de tijd en breidde zich uit naar de algehele bevoorrading. Wat begon als het verzorgen van 'logis', oftewel accommodatie, groeide dus uit tot de extreem complexe militaire discipline van de logistiek.De kwartiermakers maakten oorspronkelijk deel uit van de cavalerie omdat de overdracht van informatie altijd cruciaal was in de logistiek. En daarvoor waren tot ver in de 19e eeuw paarden nodig.

Tegenwoordig gaat het een stuk sneller met elektromagnetische golven die zich door de ruimte en via kabels voortplanten. Nu worden de grootste datavolumes verzonden via glasvezelkabels. Deze vormen de ruggengraat van het wereldwijde logistieke netwerk: de kabels geven de benodigde informatie door met lichtsignalen - van de online bestelling, via gedeelde just-in-time productie in slimme fabrieken tot expres-bezorging bij de consument.

Verbindingen met nanometer-precisie

Het verbinden van twee glasvezelkabels gaat vezel voor vezel. Dit is uiterst delicaat werk omdat elke individuele optische vezel zo dun is als een menselijke haar. De optische kern is nog dunner, met een diameter van nauwelijks vijf micron. Wanneer twee van zulke optische vezels met elkaar worden verbonden, moeten de beide uiteinden precies op één lijn liggen, zodat het signaal later zuiver en zonder hindernissen kan worden overgedragen. Op bouwplaatsen vindt dat uitlijnen plaats met behulp van kleine mobiele machines. De afzonderlijke vezeleinden worden eerst op lengte gesneden met een hoek van exact 90 graden, vervolgens wordt de beschermende isolatie verwijderd en ten slotte worden de vezels in het apparaat gebracht. Dit brengt de twee stukken automatisch en nauwkeurig op één lijn - in drie dimensies, zodat de vlakke uiteinden precies samenkomen. Dan worden ze samengesmolten en weer geïsoleerd. De verbinding van de vezels en de onbelemmerde doorstroming van de signalen zijn nu verzekerd. De op de nanometer nauwkeurige uitlijning wordt uitgevoerd door middel van positioneringsaandrijvingen van FAULHABER, bijvoorbeeld met DC-micromotoren van de 1524 SR serie, met tandwielkast en spindel en een hoge-resolutie encoder. Ook worden aandrijvingen gebruikt die werken met zeer nauwkeurige stappenmotoren.BXT Motors.

Vergaande automatisering in magazijnsystemen

Dankzij deze technologie kunnen glasvezels de signalen voor een digitale bestelling over lange afstanden foutloos en met lichtsnelheid overbrengen. Bestellingen kunnen door een consument bij een webwinkel worden geplaatst, maar evengoed door een fabriek bij een leverancier. In beide gevallen wordt een reeks processen in gang gezet. Uiteindelijk monden deze processen erop uit dat producten uit een opslagruimte worden gehaald en verzendklaar worden gemaakt.Momenteel worden steeds meer stappen voor de opslag van goederen in magazijnen en het ophalen en verzendklaar maken ervan overgenomen door automatische opslag- en zoeksystemen, chauffeurloze transportsystemen en intelligente logistieke robots.

De computergestuurde machines krijgen een werkorder en gaan dan automatisch naar de stellingruimte waar ze een artikel moeten plaatsen of ophalen. Om dit mogelijk te maken zijn ze - afhankelijk van het type stelling - uitgerust met hefkolommen, telescooparmen of grijpers die de pakketten of trays oppakken en verplaatsen.Logistics RobotsAan boord van deze automatische apparaten is er normaal gesproken niet veel ruimte voor de motoren die nodig zijn om ze aan te drijven. De motoren worden vaak direct in de werkende onderdelen geïnstalleerd. Daar moeten ze, ondanks hun geringe afmetingen, vaak aanzienlijke gewichten tillen. Snelheid speelt ook een rol: in de enorme opslagfaciliteiten van e-commercebedrijven worden dagelijks vele duizenden orders verwerkt. Daarom moeten de afzonderlijke stappen snel worden uitgevoerd.

De goederen worden getransporteerd naar het verpakkingsstation, waar ze in een verzenddoos worden geplaatst. In moderne systemen is een betere beschrijving: 'waar ze in een op maat gemaakte verzenddoos worden verpakt' - want geautomatiseerde verpakkingsstations maken gebruik van sensoren om de afmetingen van het te verzenden artikel te detecteren en vanaf een kartonbaan een doos met de juiste afmetingen te vouwen. Dit bespaart niet alleen materiaal, maar ook verzendkosten, omdat logistieke dienstverleners hun prijzen bepalen op basis van zowel het volume als het gewicht. Het eigenlijke vouwen gebeurt met kleine hefbomen en paddles in de verpakkingsmachine. Voor het verplaatsen van deze elementen zijn servoaandrijvingen met geïntegreerde Motion Controller van FAULHABER optimaal geschikt. Als de te verzenden pakketten op pallets worden gestapeld, moeten ze stevig worden vastgezet. Hiervoor worden meestal banden van met vezels versterkte kunststof gebruikt. Ze worden bevestigd met zogenaamde omsnoerapparaten. Deze spannen en lijmen de band zo dat deze strak tegen de stapel aanligt en deze stevig vasthoudt.

Op deze manier kunnen ook individuele pakketten extra worden gestabiliseerd. Omdat de apparaten met de hand worden vastgehouden, is het gewicht een bijzonder belangrijke factor - elke bespaarde gram helpt de gezondheid van de werknemers te beschermen. Daarom moeten de motoren die gebruikt worden voor het aanspannen zo klein mogelijk zijn, bijvoorbeeld de 3274 BP4 borstelloze DC-servomotor. Deze weegt maar 320 gram, maar kan een piekkoppel van meer dan 1 Nm bereiken, waardoor zelfs zware lasten veilig worden vastgezet. 'Onze motoren worden op vrijwel elk gebied van de logistieke keten gebruikt', zegt Rolf Schmideder, Business Development Manager bij FAULHABER. 'Voor de eisen die op dit gebied typerend zijn - maximaal vermogen, toerental en precisie bij een minimum aan volume en gewicht - zijn onze aandrijvingen de perfecte match. En het aantal mogelijke toepassingen zal nog groter zijn als in de toekomst ook drones en robots worden gebruikt voor het leveren van individuele artikelen.'

https://www.faulhaber.com/en/markets/logistics-/-packaging-robot/

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

leden2021