linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
IFR ZIET 5 GROTE ROBOTTRENDS
Het aantal jaarlijkse installaties van industriële robots is binnen tien jaar (2010-2019) meer dan verdrievoudigd en bereikte 381.000 eenheden in fabrieken over de hele wereld. Lees meer
SCHNEIDER MODICON SWITCH
Een industriële “switch” moet betrouwbaar, cyberveilig, compatibel én robuust zijn. Lees meer
KIM POVLSEN LEIDT UNIVERSAL ROBOTS
Teradyne maakt bekend dat Kim Povlsen is benoemd tot voorzitter van Universal Robots. Lees meer
prev
next

New product SMC: Digital Flow Switch Manifold for Water

 

 

NEVADA NANO MPS-SENSOR

04/02/2021

Crowcon past als eerste MPS-gassensor toe in stationaire gasdetector.

Met het gebruik van de Nevada Nano MPS-sensor in hun Xgard Bright stationaire gasdetector, is Hitma-leverancier Crowcon Detection Instruments het eerste bedrijf dat een Molecular Property Spectrometer (MPS™) brandbaar gassensor toepast in een stationaire gasdetector.

Dit is een grote stap voorwaarts voor de beveiliging van gebieden waar gevaarlijke situaties met brandbaar gas voor kunnen komen. Vooral als in deze omgevingen meerdere gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en/of gassensoren regelmatig gekalibreerd of vervangen moeten worden, bijvoorbeeld vanwege sensorvergiftiging.

Belangrijke voordelen zijn de snelheid en precisie van de reactie van de sensor, de betrouwbaarheid en stabiliteit, en het feit dat de sensor geen kalibratie of bump testing nodig heeft.

Welk verschil maakt de Xgard Bright met MPS brandbaar gassensor?

Tot voor kort kon iedereen die brandbaar gas moest detecteren, kiezen tussen een traditionele gasdetector met een pellistorsensor of een infrarood-sensor (IR), voor elk specifiek gas gekalibreerd.

Ondanks dat dit goede oplossingen zijn, zijn ze niet altijd ideaal. Zo vereisen pellistoren en IR-sensoren voortdurend kalibratie en bump-testen en kunnen pellistoren beschadigd raken door sensorvergiftiging. In sommige omstandigheden betekent dit zelfs dat sensoren vaak vervangen moeten worden, wat natuurlijk veel tijd en geld kost. Bovendien kunnen IR-detectoren het licht ontvlambare waterstof niet ‘zien’ en dat is voor veel bedrijven wel een voorwaarde.

Meerdere gassen tegelijk detecteren

De Molecular Property Spectrometer (MPS)-sensoren kunnen snel meerdere ontvlambare gassen (en mixen) tegelijkertijd accuraat detecteren. De MPS van de Xgard Bright is precies, wijkt niet af en heeft geen correctiefactor nodig, waardoor deze sensor in staat is om snel en duidelijk de gebruiker te laten weten of de concentratie in de buurt is van de laagste explosiegrens (lower explosive limit (LEL)). Dit wordt de ‘True LEL-reading’ genoemd.

De MPS sensor in Crowcon’s Xgard Bright kan de True LEL rapporteren tussen de 0 en 100% voor 15 verschillende gassen. Deze technologie biedt hierdoor meer mogelijkheden dan welke conventionele sensortechnologie dan ook.

De snelheid en nauwkeurigheid van de reactie van de sensor zorgen ervoor dat gebruikers van MPS-technologie snel gewaarschuwd worden bij gevaar, direct weten waar dat gevaar is en hoe ze hierop kunnen reageren. Dit is een groot veiligheidsvoordeel.

Zelf-monitorende sensor

De Xgard Bright’s MPS-sensor heeft geen last van verval, vergiftigingen of een afwijking. Het is ook een zelf-monitorende sensor, wat betekent dat de detector constant zijn eigen werking controleert en automatisch een melding geeft bij problemen. De sensor heeft daarom ook geen kalibratie in het veld nodig gedurende de (5-jaar plus) levensduur.

Het feit dat kalibratie en bump testing niet nodig zijn, heeft een significante impact op de veiligheid, vooral in industrieën waar naast het gas ook andere gevaren voorkomen, zoals besloten ruimtes, of waar gasdetectoren geïnstalleerd moeten worden op een bepaalde hoogte. Terwijl conventionele gassensoren regelmatige checks en tests vereisen, is het met een MPS-sensor niet meer nodig om medewerkers in een gevaarlijke omgeving de gasdetectoren te laten onderhouden.

www.hitma.nl

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina