linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
IFR ZIET 5 GROTE ROBOTTRENDS
Het aantal jaarlijkse installaties van industriële robots is binnen tien jaar (2010-2019) meer dan verdrievoudigd en bereikte 381.000 eenheden in fabrieken over de hele wereld. Lees meer
SCHNEIDER MODICON SWITCH
Een industriële “switch” moet betrouwbaar, cyberveilig, compatibel én robuust zijn. Lees meer
KIM POVLSEN LEIDT UNIVERSAL ROBOTS
Teradyne maakt bekend dat Kim Povlsen is benoemd tot voorzitter van Universal Robots. Lees meer
prev
next

New product SMC: Digital Flow Switch Manifold for Water

 

 

CONDUGO ENERGY HUB-SOFTWARE

04/02/2021

Condugo, specialist in energiebeheer met vestigingen in Antwerpen en Brussel, heeft met de Energy Hub-software een oplossing ontwikkeld op maat van de grootindustrie.

Het moet bedrijven uit deze sector in staat stellen om te voldoen aan de Europese klimaat- en energiedoelstellingen (Green Deal) en deze transitie ongeschonden door te komen. Voor veel bedrijven houdt dit een grote uitdaging in. Na een strenge Europese selectie kende het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) zopas steun toe aan Condugo voor de opstart van een pilootproject van 1 miljoen euro binnen de (petro)chemie. Borealis zal hier alvast aan meewerken.

De grootste uitdaging van de komende decennia is zonder twijfel de klimaatverandering proberen te temperen. Concepten als “energiebeleidsovereenkomst” en “Emission Trading System” zijn in het leven geroepen om het energieverbruik en de CO2-uitstoot op te volgen en te verlagen, om zo de steeds strenger wordende klimaatdoelstellingen te behalen. Ze belonen bedrijven die ingrepen uitvoeren om hun verbruik terug te dringen en kijken streng toe of dit ook jaarlijks verder daalt.

'Vooral voor de grote procesindustrie is dat niet evident. De meest voor de hand liggende ingrepen hebben we ondertussen gehad. Nu loopt iedereen vast in de volgende stappen. Die vereisen immers veel dieper inzicht in hoe de energiestromen op een site zich exact gedragen en dat is maar zelden aanwezig', stelt Xavier De Moor, CEO van Condugo.

Transparantie in energiestromen

Daarom ontwikkelde Condugo de afgelopen jaren de Energy Hub. Deze software biedt industriële bedrijven volledige transparantie in hun energiestromen, waardoor ze gericht kunnen inzetten op minder uitstoot, een hogere efficiëntie en meer gerichte en duurzame investeringen. De eerste versie werd met grote spelers uit onder meer de farmaceutische en de maakindustrie op punt gesteld.

Vorig jaar startte Condugo een project op om de Energy Hub ook geschikt te maken voor de (petro)chemie. In deze omgeving spelen complexe proces- en energiestromen bij uitstek de hoofdrol. Na een strenge selectie werd het voorstel door de Europese Commissie voorzien van een "Seal of Excellence" wegens zijn innovatief karakter en de grote impact op het klimaat. Daarop besliste Vlaio om gedurende 2 jaar steun toe te kennen aan Condugo.

Borealis partner in pilootproject

Met dit pilootproject van 1 miljoen euro worden de mogelijkheden van de Energy Hub-software verder uitgebreid, komt er een investeringstoolkit en wordt alles uitgetest op een aantal pilootsites. De bedoeling van het project is om de (petro)chemie in staat te stellen blijvend, overtuigend en economisch verantwoord te voldoen aan alle klimaatdoelstellingen. Condugo vond in Borealis al een eerste partner om mee te werken aan het pilootproject.

'We werken al jaren aan de duurzaamheid en aan de uitstoot van onze fabrieken. Het resultaat zie je in de voortdurende verbeteringen. Om die aan te houden moeten we nu veel gedetailleerder vat krijgen op onze energiestromen. Het pilootproject van Condugo biedt ons die kans en daarom zijn we graag pilootsite', aldus Thibaud Van Lindt, energiemanager voor België en Nederland bij Borealis.

Op zoek naar bijkomende pilootsites

Condugo zoekt bijkomende partners die gedurende minstens 1 jaar als pilootsite willen optreden voor dit project. Dit houdt concreet in dat er een analyse wordt gemaakt van de energiestromen en dat die systematisch worden opgevolgd.

'Deelnemers krijgen veel toegevoegde waarde in de vorm van gepersonaliseerde analyses, permanente opvolging door onze specialisten en toegang tot state-of-the-art software. In ruil vragen we op gezette tijden input en feedback rond de werking van het platform, verdere verbeteringen en mogelijkheden om het te integreren in de bestaande systemen. Het moet voor alle partijen een win-win opleveren', aldus nog Xavier De Moor.

www.condugo.com

Foto: Peter Verboven (l) - Xavier De Moor (m) - Jeroen van der Meer, management Condugo.

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina