linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
IFR ZIET 5 GROTE ROBOTTRENDS
Het aantal jaarlijkse installaties van industriële robots is binnen tien jaar (2010-2019) meer dan verdrievoudigd en bereikte 381.000 eenheden in fabrieken over de hele wereld. Lees meer
SCHNEIDER MODICON SWITCH
Een industriële “switch” moet betrouwbaar, cyberveilig, compatibel én robuust zijn. Lees meer
KIM POVLSEN LEIDT UNIVERSAL ROBOTS
Teradyne maakt bekend dat Kim Povlsen is benoemd tot voorzitter van Universal Robots. Lees meer
prev
next

New product SMC: Digital Flow Switch Manifold for Water

 

 

IJKINGSPROEF VOOR ENGINEERING TECHNOLOGY

11/02/2021

Studenten die zich inschrijven in de bachelor industriële wetenschappen, de bachelor bio-industriële wetenschappen, de bachelor biowetenschappen en de bachelor of Engineering Technology moeten vanaf volgend academiejaar verplicht een ijkingsproef afleggen.

Dat betekent in 1 klap een verdubbeling van het aantal opleidingen met zo’n verplichte ijkingsproef.

'Dankzij ijkingsproeven weten studenten meteen waar ze staan', zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. 'Ik wil in de toekomst in nog meer richtingen van het hoger onderwijs een verplichte ijkingstoets en ik wil er ook bindende gevolgen aan verbinden.'

Steeds minder studenten slagen erin om hun hogere studies succesvol af te ronden binnen de voorziene termijn. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts is daarom gewonnen voor verplichte ijkingsproeven, die studenten afleggen vlak voor ze beginnen aan hun opleiding. Op basis van zo’n ijkingsproef weet je meteen wat voor remediëring je eventueel nodig hebt om van je eerste jaar toch een succes te maken. Op dit moment is zo een ijkingsproef enkel verplicht in de bachelor in de diergeneeskunde, de bachelors in de ingenieurswetenschappen en de educatieve bacheloropleidingen voor kleuter-, lager en secundair onderwijs.

Een ijkingsproef wordt nu ook verplicht voor wie zich inschrijft voor de bachelor industriële wetenschappen, de bachelor bio-industriële wetenschappen, de bachelor biowetenschappen en de bachelor of Engineering Technology. Vanaf volgend academiejaar (2021-2022) is deelname aan de ijkingsproef een voorwaarde voor inschrijving. Deelname is voor de studenten volledig gratis. De ijkingstoetsen werden op vraag van minister Weyts ontwikkeld in de schoot van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). De invoering van 3 ijkingsproeven (voor industriële wetenschappen, bio-industriële wetenschappen en biowetenschappen) liep vertraging op door toedoen van de coronacrisis, maar nu heeft de Vlaamse Regering dus de laatste lichten op groen gezet voor deze 3 ijkingsproeven én nog 1 extra ijkingsproef (voor de bachelor of Engineering Technology).

'Stap voor stap moeten we dit soort proeven verder uitrollen over het hoger onderwijs', zegt Weyts. 'De volgende stap is dan dat er ook een remediëringstraject aan gekoppeld wordt. Wie ondermaats presteert op de proef, moet dan ook werken aan de tekorten. Alleen zo kunnen we vermijden dat problemen blijven aanslepen en dat er hele jaren verloren gaan', aldus minister Weyts.

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina