Print deze pagina

ACE STUDENTENAWARD INNOVACE 2021

17/05/2021

INNOVACE 2021: Studentenaward van ACE Stoßdämpfer.

Energy Harvesting in de dempingstechniek. 

Ook dit jaar reikt ACE Stoßdämpfer GmbH weer de studentenaward INNOVACE uit.

Sinds 1 mei kunnen studenten van (technische) universiteiten en hogescholen uit binnen- en buitenland vanuit opleidingen als werktuigbouwkunde, constructie, mechatronica en elektrotechniek zich aanmelden. Nadat INNOVACE 2020 door de coronapandemie kwam te vervallen, staat de wedstrijd in 2021 volledig in het teken van duurzaamheid. Individuele studenten of studententeams worden samen met hun begeleidend docent opgeroepen om een ontwerp te maken rondom het thema Energy Harvesting in de dempingstechniek. Dit moet worden ingeleverd inclusief technisch bewijs voor de functionaliteit en haalbaarheid ervan.

De deadline voor inzending is 30 september 2021. De prijsuitreiking vindt in november 2021 plaats. 

In de ontwerpen moeten producten uit het portfolio van STABILUS GmbH centraal staan, waartoe ook ACE Stoßdämpfer uit het Duitse Langenfeld behoort. Tot het assortiment van machineonderdelen behoren talloze oplossingen op het gebied van dempingstechniek, snelheidsregeling en vibratietechniek. In veel gevallen worden componenten gebruikt die kinetische energie in thermische energie omzetten. Deze zijn meestal gevuld met hydraulische olie of stikstof. Tot nu toe wordt de energie die tijdens het dempen en bij de beweging van de zuigerstang vrijkomt, niet gebruikt. Daarom wordt nu tijdens INNOVACE 2021 gezocht naar mogelijkheden om deze energie nuttig in te zetten. Het is bijvoorbeeld denkbaar om met de energie uit de dempingscomponent sensoren of communicatiecomponenten te laten opereren, waardoor geen externe voeding meer nodig is. 

Net als bij de voorgaande edities van INNOVACE kan de student of het studententeam dat het beste ontwerp inlevert, een bedrag van 5.000 euro winnen. Daarnaast ontvangt de begeleidende leerstoel of opleiding een bedrag van 2.000 euro. Voor enkele prijswinnaars vormde de award bovendien een springplank naar de eerste baan.  

Meer informatie over de precieze eisen en de technische voorwaarden is op de homepage van ACE Stoßdämpfer te vinden: https://www.ace-ace.nl/nl/bedrijf/ace-awards/innovace-2021.html

De studenten en studententeams dienen zich via innovace@ace-int.euaan te melden en indien voorhanden de begeleidende hoogleraar of docent te noemen. Contactpersoon bij ACE is Toni Riediger, bereikbaar via bovenstaand e-mailadres of via +49 170 2290 989. Beschermheer van de wedstrijd is dit jaar Vice President en Head of STABILUS Industrial, Jürgen Roland.