linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
PRODUCTDATA VIA EPLAN DATA PORTAL
Data vinden is nog nooit zo eenvoudig geweest! Lees meer
PALLETISEERCOBOT OP EMPACK
Yaskawa toont een palletiseercobot en vision-oplossingen op de Empack beurs in 's Hertogenbosch. Lees meer
RECORDINVESTERING ANTWERPSE HAVENINDUSTRIE
De industrie in het Antwerps havengebied investeert een recordbedrag van 11,57 miljard euro. Lees meer
prev
next

New product SMC: Digital Flow Switch Manifold for Water

 

 

NIEUWE MATTER CONNECTIVITEITSSTANDAARD

03/06/2021

Schneider Electric verwelkomt de nieuwe 'Matter'-connectiviteitsstandaard, die het bedrijf gaandeweg zal toepassen op zijn hele portfolio van verbonden huizen en gebouwen. 

Schneider Electric, door Corporate Knights erkend als 's werelds meest duurzame onderneming is een van de 180 meest innovatieve bedrijven binnen de Connectivity Standards Alliance (CSA) die hebben bijgedragen tot de ontwikkeling en tests van de nieuwe Matter standaard. De uniforme standaard voor de volledige sector is gebaseerd op beproefde technologieën en best practices. Het is de bedoeling om verbonden ervaringen te vereenvoudigen en meer interoperabiliteit te creëren voor slimme huizen en gebouwen. Schneider behoort consequent tot de top drie van certificeerders van CSA-producten en is bijgevolg goed geplaatst om de nieuwe standaard in te voeren. 

Het nieuwe open-source, uniforme connectiviteitsprotocol Matter, dat voorheen CHIP (Connected Home over IP) werd genoemd, zal kunnen worden toegepast op tal van oplossingen voor slimme huizen en gebouwen, waaronder verlichting, sloten, luidsprekers, HVAC-regelaars, beveiligingssystemen en routers. Met Matter zijn huizen en bedrijven niet langer beperkt tot producten die werken met het bestaande slimme systeem, maar hebben ze nu de keuze om de nieuwe, door Matter gecertificeerde apparaten te integreren die het best zijn afgestemd op hun behoeften, ongeacht het merk.-

Matter is gebouwd met behulp van IP, de oorspronkelijke netwerktechnologie van het internet, en wordt ondersteund door grote ecosysteemproviders. Producten met het Matter-keurmerk bieden consumenten, fabrikanten, productontwerpers en ontwikkelaars verbeterde cyberveiligheid, native cloudconnectiviteit en interoperabiliteit van apparaten. Bovendien krijgen ontwikkelaars ook meer vertrouwen in de consistentie en kwaliteit van de ervaringen van hun gebruikers in verschillende ecosystemen, dankzij standaarddefinities voor apparaatmodellen en lifecycle-events zoals provisioning/onboarding, verwijdering, foutherstel en software-updates.

De consument aan het stuur in de race naar een energieneutrale maatschappij 

De voordelen op langere termijn houden daar echter niet op. Naar schatting zal de vraag naar elektriciteit tegen 2040 verdubbelen als we de huidige koers blijven volgen. Nu digitalisering de norm wordt, zien we ook een toenemende wens om meer hernieuwbare energie te produceren en te gebruiken. Dit gaat gepaard met toenemende regelgevingsdruk om koken, verwarmen en opladen van auto's volledig elektrisch te maken. Elektriciteit is de meest efficiënte vorm van energie en de beste vector voor een koolstofarme economie. In combinatie met digitale oplossingen biedt het ook ongeëvenaarde mogelijkheden om energieverspilling tegen te gaan.  

Met de toegenomen interoperabiliteit van de IoT-verbonden apparaten in het smart home ecosysteem, kunnen huiseigenaren en aannemers de huizen van de toekomst ontwerpen met een flexibele, toekomstbestendige architectuur die gebruik maakt van verbonden apparaten van Matter in ecosystemen om betrouwbare, geconsolideerde en veilige zichtbaarheid van het energieverbruik te krijgen. Deze zichtbaarheid, in combinatie met de hulp van AI-gebaseerde en softwaregedreven oplossingen voor slim energiebeheer, geeft consumenten het heft in handen wat betreft de manier waarop energie in huis wordt geproduceerd, opgeslagen, gedistribueerd en verbruikt. Het kan het slimme thuissysteem ook de mogelijkheid bieden om voorrang te geven aan groene energie, zodat energieverslindende apparaten en toestellen, zoals elektrische voertuigen (EV's), het grootste deel van hun energie halen uit zonne-energie of koolstofvrije energiebronnen in huis. Dit is nog een manier waarop de consument en de planeet baat hebben bij dit initiatief.

Bruno Zerbib, Chief Technology & Digital Officer bij Schneider Electric, zegt: 'Als 's werelds meest duurzame onderneming volgens Corporate Knights, is het onze vaste overtuiging dat de weg naar een energieneutrale maatschappij zowel elektrisch als digitaal is. Met softwaregebaseerde slimme energiebeheeroplossingen kunnen onze klanten hun reis naar duurzame energieneutrale woningen en gebouwen van de toekomst versnellen. Het gebruik van open, wereldwijde normen is essentieel om de digitale transformatie te voltooien. Organisaties zoals de Connectivity Standards Alliance zijn essentieel voor de ontwikkeling van dergelijke standaarden en we zijn verheugd om samen te werken met andere toonaangevende spelers uit de sector om IP-gebaseerde standaarden te ontwikkelen, zoals Matter, die de interoperabiliteit van IoT-apparaten in verbonden ecosystemen van slimme gebouwen zullen vergroten.'

Open-source standaarden moeten niet beperkt blijven tot slimme huizen en gebouwen

Schneider Electric is een groot voorstander van open-source standaarden. Matter biedt adoptanten en ontwikkelaars een aantal voordelen, waaronder een snellere time-to-market (door gebruik te maken van een implementatie van de spec), verbeterde kwaliteit (omdat de code vanaf een vroeg stadium en regelmatig wordt getest), en robuustere beveiliging (aangezien de volledige ontwikkelgemeenschap over de nodige transparantie beschikt om patches te identificeren en vast te leggen). Naast woningen en gebouwen heeft Schneider Electric onlangs het voortouw genomen voor een draagbare open-source standaard voor het bedrijfsleven van de toekomst, waarbij wordt opgeroepen tot een wijdverbreide invoering van universele automatisering. 

Schneider Electric zet zich volledig in voor compatibiliteit op lange termijn met zijn bestaande platformen, terwijl het voortdurend innoveert en samenwerkt met visionaire partners zoals CSA om klanten een slimme, verbonden, duurzame toekomst te kunnen garanderen.

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

leden2021