linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw
VACATURE HYDROFLEX HYDRAULICS
Hydroflex Hydraulics heeft een vacature voor een Sales Engineer / Accountmanager hydrauliek. Lees meer
NIEUWE VOORZITTER VOOR VOMI
Dethlef Pieters nieuwe voorzitter VOMI. Lees meer
ULTIMO EAM-PLATFORM
Ultimo’s EAM-platform gekozen als één van de technologieën van de toekomst voor MTC’s Digital Manufacturing Accelerator (DMA)  Lees meer
prev
next

New product SMC: Digital Flow Switch Manifold for Water

 

 

SIEMENS BOUWT BATTERIJOPSLAGFACILITEIT

26/08/2021

Siemens Smart Infrastructure en Zukunftsenergie Nordostbayern GmbH (ZENOB) hebben in Wunsiedel een intentieverklaring ondertekend voor de bouw van een batterijopslagfaciliteit van 100 megawatt in de Duitse stad.

De infrastructuur, met een opslagcapaciteit van 200 megawattuur, zal overtollige hernieuwbare energie gebruiken en de vraagpieken in het elektriciteitsnet opvangen. De energieopslagfaciliteit van 5.000 vierkante meter kan 20.000 gemiddelde huishoudens een jaar lang van elektriciteit voorzien.

Het opslagsysteem voor lithium-ionbatterijen zal worden geleverd door Fluence, een joint venture tussen Siemens en AES. Siemens zal instaan voor het projectbeheer, met inbegrip van een technisch implementatieconcept, de bouw van een middenspanningsschakelsysteem en de aansluiting op het hoogspanningsnet. De intentieverklaring omvat onder meer ook de uitwerking van een financieringsconcept.

'Opslagfaciliteiten voor elektriciteit zijn een belangrijke bouwsteen om de toekomst van energie vorm te geven', aldus Marco Krasser, Managing Director van SWW Wunsiedel GmbH, een van de partners van Zukunftsenergie Nordostbayern GmbH. 'Ze kunnen het net helpen stabiliseren en energie uit hernieuwbare bronnen beter benutten. Ze nemen overtollig vermogen op uit het net en geven dat terug als de elektriciteitsvraag hoger is. Slimme opslagtechnologie zal de lokale en nationale toevoer van groene stroom verhogen. Daarom breiden we de capaciteit geleidelijk uit.'   

Het geplande opslagsysteem van Fluence zal grote hoeveelheden groene stroom kunnen opslaan en vrijgeven. Zo kan schone energie flexibeler benut worden buiten de productie-uren, ook tijdens periodes van dure piekbelasting.

'Dat komt ook de netbeheerder ten goede omdat die zo meer flexibiliteit krijgt om spanningsschommelingen op te vangen, die steeds vaker voorkomen door de toegenomen productie van hernieuwbare energie', aldus Bernd Koch, Head of Technology Performance Services bij Siemens Smart Infrastructure Germany. De oplossing zal een aanzienlijke verlichting betekenen voor de netbeheerder. 'Het in- en uitschakelen van grote industriële fabrieken in het netgebied vergt veel elektriciteit', zegt Andreas Schmuderer, projectmanager bij Siemens. 'Tot nu toe moest de netbeheerder flinke reserves aanhouden. Als die in de toekomst kunnen worden geëlimineerd, is er een groot potentieel om de CO2-uitstoot op de lokale energiemarkt te verminderen.'

Vorige week werd in Wunsiedel met een officiële spadesteek het begin ingeluid van de bouw van een waterstofcentrale met een capaciteit van 8,75 megawatt. Zodra de vestiging in 2022 operationeel is, zal die tot 1.350 ton waterstof per jaar produceren met behulp van uitsluitend hernieuwbare energie, bijvoorbeeld uit zonne- of windenergie.

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

leden2021