MEDIADOSSIER 2023 AUTOMATION MAGAZINE
Het Mediadossier 2023 voor Automation Magazine is voorgesteld. Lees meer
LEDENVERGADERING INDUMOTION BIJ KATOEN NATIE
De leden van beroepsorganisatie InduMotion verzamelden bij de Singelberg (Katoen Natie) in Kallo/Beveren voor een bezoek aan de kunstcollectie van Fernand en Karine Huts. Lees meer
VERTIV NIEUWE REEKS STROOMPRODUCTEN
Vertiv, wereldwijde leverancier van kritieke digitale infrastructuur en connectiviteitsoplossingen, introduceert de Vertiv Geist Rack Transfer Switch (RTS)-reeks. Lees meer
prev
next

A new video from SMC

 

 

GOUDEN VECTOR AWARD VOOR GEPBER SZINPAD

05/07/2022

Akoestische muren verschuiven als bij toverslag. Rijen stoelen komen uit de vloer omhoog, die stap voor stap oplopen zoals in een bioscoop.

Gepber Szinpad, een Hongaars bedrijf, won de gouden vector award van 2022 met een multifunctionele hal die met één druk op de knop transformeert.

De jury van de Hannover Messe riep de multifunctionele hal uit tot de meest spectaculaire kabelrupstoepassing van de afgelopen twee jaar - uit 233 inzendingen uit 36 landen.

Het is goed mogelijk dat de ingenieurs van Gepber Szinpad Transformers-fans zijn. Hun nieuwe multifunctionele hal in het Hungexpo Congress and Exhibition Centre in Boedapest lijkt sterk op het transformerende vermogen van die sciencefiction-robots, die in een paar seconden veranderen in vrachtwagens en auto's. De kern van de transformer-hal wordt gevormd door 43 mobiele platforms met meer dan 2.000 zitplaatsen. Net als synchroonzwemmers nemen de stoelenrijen op 1.800 vierkante meter in slechts enkele minuten verschillende formaties aan - dankzij een elektromechanische hefinrichting die is uitgerust met kabelrupsen uit de 3400 serie en energie- en datakabels uit het chainflex-productassortiment. Met één druk op de knop creëert dit open rijen met stoelen, een incrementele cinematische structuur of een podium met een orkestbak. Deze automatiseringstoepassing maakt het mogelijk verschillende grote evenementen op één dag te houden met een minimale inspanning.

De hallenexploitant is niet de enige die onder de indruk is van de ingenieursvaardigheden van Gepber Szinpad. Het Hongaarse bedrijf overtuigde ook de juryleden voor de 2022 vector award - een prijs die igus, de specialist in kabelrupsen, om de twee jaar uitreikt om de meest fascinerende kabelrups-toepassingen ter wereld te erkennen. De transformer-hal maakte indruk op de vertegenwoordigers van gespecialiseerde media, industrie en onderzoek die de jury vormden, en viel op tussen 232 inzendingen uit 36 landen. Gepber Szinpad ontving de 2022 golden vector award en 5.000 euro aan prijzengeld tijdens de vector awards ceremonie op de Hannover Messe.

'Deze toepassing laat op een indrukwekkende manier zien hoe kabelrupsen worden gebruikt om innovatieve automatiseringsideeën in de praktijk te brengen', zegt Michael Blass, CEO van Kabelrups-systemen bij igus. 'En we zijn verheugd dat we de prijs dit jaar opnieuw mogen uitreiken op de Hannover Messe, die dit jaar een sensationele comeback viert.'

Veldverlichtingssysteem voor een voetbalstadion - Rhenac GreenTec AG wint de zilveren vector award 2022

De transformer-hal was echter niet de enige bijzondere toepassing. De 2022 zilveren vector award en 2.500 euro in prijzengeld ging naar Rhenac GreenTec AG. Het bedrijf is gevestigd in Hennef nabij Bonn en heeft een gigantisch veldverlichtingssysteem gebouwd voor de Veltins Arena in Gelsenkirchen. De installatie bestaat uit een groot portaal dat op twee rails over de rand van het voetbalveld op en neer beweegt. Onderaan het portaal bevinden zich lampen die LED-groeiverlichting leveren voor het genereren van het grasveld. Om de energie- en datakabels van het buitensysteem te beschermen tegen UV-straling, regen en temperatuurschommelingen, gebruikten de ingenieurs igus 5050RHD kabelrupsen voor de portaalbewegingen. Het e-spool systeem - een alternatief voor de kabeltrommel dat zonder sleepring werkt - wordt ook gebruikt voor de verticale verstelling van de lamphouder.

Een van de langste kabelrupsen ter wereld - brons gaat naar India

In India, in de deelstaat Punjab, heeft Talwandi Sabo Power Limited in het dorp Banawala een thermische elektriciteitscentrale op basis van steenkool gebouwd met een capaciteit van 1980 MW. Het heeft ook een reusachtige graafwielbagger ontworpen die hopen aangeleverde steenkool baggert en deze op transportbanden naar de ketel vervoert. Hij beweegt zich voort langs een railsysteem dat is uitgerust met één van de langste kabelrupsen ter wereld. De stroomkabels volgen de graafwielbagger over een afstand van 700 meter - opgenomen in een zware rol-kabelrups uit de 5050RHD serie van igus, die ze beschermt tegen rondvliegende kolen. De juryleden beloonden de inzending met de bronzen vector award en1.000 euro aan prijzengeld.

Zuinig irrigatiesysteem - Dercks Gartenbau GmbH krijgt de groene vector

Duizenden bloempotten met de hand water geven? Dercks Gartenbau GmbH denkt dat dit te veel tijd en geld zou kosten. Dus ontwikkelde het bedrijf, gevestigd in Geldern, Duitsland, een automatische besproeiingswagen. Deze beweegt zich voort langs een rail met een snelheid van 18 meter per minuut en gebruikt zijn twee gieken met een spanwijdte van 45 meter om planten te voorzien van water en opgeloste voedingsstoffen. Voor de geleiding gebruiken de ingenieurs igus kabelrupsen uit de 3500-serie. Het systeem werkt zo nauwkeurig dat het ongeveer 60% minder water verbruikt dan conventionele irrigatie. Dit leverde Dercks Gartenbau GmbH de groene vector award voor duurzame projecten en een prijzengeld van 1.000 euro op.

Nadere informatie over de wedstrijd, de prijsuitreiking en alle inzendingen is te vinden op https://www.igus.be/info/vector-award?C=BE&L=nl.

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022