MEDIADOSSIER 2023 AUTOMATION MAGAZINE
Het Mediadossier 2023 voor Automation Magazine is voorgesteld. Lees meer
LEDENVERGADERING INDUMOTION BIJ KATOEN NATIE
De leden van beroepsorganisatie InduMotion verzamelden bij de Singelberg (Katoen Natie) in Kallo/Beveren voor een bezoek aan de kunstcollectie van Fernand en Karine Huts. Lees meer
VERTIV NIEUWE REEKS STROOMPRODUCTEN
Vertiv, wereldwijde leverancier van kritieke digitale infrastructuur en connectiviteitsoplossingen, introduceert de Vertiv Geist Rack Transfer Switch (RTS)-reeks. Lees meer
prev
next

A new video from SMC

 

 

FESTO STELT BIOREACTOR VOOR

07/07/2022

Pneumaticaspecialist Festo nodigde de internationale pers uit in het Duitse Esslingen voor een persconferentie over de jaarcijfers en nieuwe projecten.

Festo presenteerde tijdens de 19de editie van deze jaarlijkse persconferentie in hun hoofdkwartier de PhotoBionicCell, een bioreactor die een efficiënte fotosynthese van algen mogelijk maakt. Hierdoor kan de lucht gezuiverd worden van CO₂ uitstoot.

Met het PhotoBionicCell onderzoeksproject demonstreert Festo een mogelijke aanpak voor de industriële biologisering van morgen. Het bedrijf wil een voorbeeld zijn in het streven naar klimaatneutraliteit. Volgens Festo CEO Ing. Dr. Oliver Jung is het immers de plicht van elk bedrijf om de eigen productie en activiteiten duurzaam te maken.  

Algen als kleine klimaatbespaarders

Zelfs in hun natuurlijke staat zijn algen uiterst efficiënte fotosynthetizers en absorberen ze tien keer meer koolstofdioxide (CO₂) dan landplanten. In bioreactoren die zijn uitgerust met geschikte sensoren, regeltechniek en automatisering, kan de efficiëntie van algen worden verhoogd tot honderd keer die van landplanten. Dit toont aan dat ze een aanzienlijk potentieel hebben voor een klimaatneutrale circulaire economie.

'Ons doel is om een ​​significante bijdrage te leveren aan het verbeteren van de levenskwaliteit van de huidige en toekomstige generaties via de verwerking van biomassa met behulp van onze automatische technologie', aldus Dr. Elias Knubben, Vice President Corporate Research and Innovation bij Festo.

Als onderdeel van hun stofwisselingsprocessen produceren algen vetzuren, kleurpigmenten en oppervlakteactieve stoffen. Deze kunnen dan worden gebruikt als grondstof voor de productie van medicijnen, voedsel, plastic of cosmetica. In tegenstelling tot aardolieproducten zijn de biobased eindproducten doorgaans biologisch afbreekbaar en, in lijn met een algehele circulaire economie, altijd klimaatneutraal te recyclen.

Voor de productie van een shampoocontainer is bijvoorbeeld ongeveer één liter aardolie nodig. Als de shampoofles na gebruik wordt verbrand, komt er nog eens drie kilogram CO vrij en heeft dus een negatieve CO₂-balans. Als in plaats daarvan bio-plastic op basis van algen wordt gebruikt, wordt drie kilogram CO₂ opgenomen, die weer vrijkomt als de fles wordt weggegooid. Zo is de cyclus in evenwicht.

Efficiënte fotosynthese in de hightech bioreactor

Tijdens hun werk aan de PhotoBionicCell richtten de onderzoekers zich op de teelt van de blauwgroene alg Synechocystis. Ze produceren kleurpigmenten, omega-3 vetzuren en polyhydroxybutyraat (PHB). Wanneer deze PHB is geëxtraheerd, kan deze worden verwerkt door andere stoffen toe te voegen, en bijvoorbeeld worden gebruikt bij 3D-printen. Een grote uitdaging voor bioreactoren is het precies bepalen van de hoeveelheid biomassa.

Meer over dit Festo project leest u in het Automation Magazine nr 229 dat in september verschijnt en in het teken staat van circulaire economie en afvalverwerking.

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022