linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw

CYBERSECURITY AAN KU LEUVEN

20/11/2022

Sinds dit academiejaar kunnen studenten aan de KU Leuven een ‘Master of Cybersecurity’ volgen.

Het gaat om de allereerste masteropleiding die focust op de kwetsbaarheden en risico’s van de digitalisering. Er is immers bij zowel bedrijven als bij de overheid een groeiende vraag naar experts cyberveiligheid.

'Werken aan onderwijskwaliteit betekent ook werken aan kwaliteitsvolle nieuwe opleidingen', zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. 'Dat is zeker het geval bij een kritieke sector zoals cybersecurity, waar onze veiligheid online op het spel staat', zegt minister Weyts.

Zowel onze bedrijven als de overheid worden steeds vaker geconfronteerd met cyberaanvallen. Maar liefst één op de acht Vlaamse bedrijven had het afgelopen jaar te maken met zo’n cyberaanval. Vooral bij kmo’s leidde dit vaak tot onbruikbare ICT-systemen. Ook de hoeveelheid phishingmails en -sms’en verdubbelt jaar op jaar. Deze veiligheidsproblemen leiden tot financiële schade en reputatieschade. Allerlei persoonsgegevens kunnen bovendien op straat belanden.

Er was in Vlaanderen al een bachelor tot ‘Cyber Security Professional’ aan de Howest, maar tot voor dit academiejaar was er geen masteropleiding die specifiek focust op cybersecurity.

De Vlaamse Regering heeft inmiddels groen licht gegeven voor de opstart van een ‘Master of Cybersecurity’ aan de KU Leuven.

Het gaat om de allereerste masteropleiding die focust op de kwetsbaarheden en risico’s van de digitalisering. De opleiding is dit academiejaar 2022-2023 van start gegaan. Ze is in de eerste plaats bedoeld voor studenten die recent een master ingenieurs- of computerwetenschappen hebben behaald. Ook studenten afgestudeerd in wiskunde of fysica kunnen, mits een achtergrond in de computerwetenschappen, aan de opleiding starten.

'We vullen een lacune op met deze gespecialiseerde opleiding', zegt Ben Weyts. 'Vlaanderen kan het zich niet permitteren om niet te excelleren op het gebied van digitalisering en cyberveiligheid. Samen met de onderwijspartners willen we zo goed mogelijk inspelen op de noden van de arbeidsmarkt.'

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022