linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw

LEDENVERGADERING INDUMOTION BIJ KATOEN NATIE

23/11/2022

De leden van beroepsorganisatie InduMotion verzamelden bij de Singelberg (Katoen Natie) in Kallo/Beveren voor een bezoek aan de kunstcollectie van Fernand en Karine Huts.

InduMotion groepeert bedrijven actief in aandrijftechnieken en automatisering. De najaars-ledenvergadering vond plaats in Bebronna (= de oorspronkelijke naam van Beveren) in het Antwerpse havengebied op Linkeroever. 

Daar heeft Katoen Natie-baas Fernand Huts bij zijn site met overslagloodsen een kantoorgebouw, de Singelberg, waar in en rond het gebouw kunstwerken zijn geplaatst.

Tijdens de vergadering werden de events INE en INDUMATION.BE besproken, alsook de activiteiten van InduMotion in 2023 en werden de nieuwe leden FANUC en Apex Dynamics voorgesteld. De aanwezigen kregen van Secretaris-Generaal Marcel De Winter een economisch overzicht van de activiteiten van machinebouwers in Europa. Uit CETOP-cijfers, de overkoepelende Europese Fluid Power vereniging, blijkt dat China in 2020 veel minder last had van covid, maar ook geen geweldige heropleving kende in 2021, zoals dit wel gebeurde in de VS en Europa. Momenteel doet China het nog iets slechter, dit nog altijd door covid-problemen.

Er is in Europa een forse stijging in de orderboeken in 2021/2022. Polen staat hier aan het hoofd met een stijging van 27 procent en dit is volledig te danken aan een verschuiving van de productie wegens het wegvallen van Rusland. Opmerkelijk ook zijn de slechte cijfers in machinebouw van China (-2 procent) en Zuid-Korea (-4 procent).

China is te duur gewoden, de EU importeert nu uit Vietman, en niet uit India. Xi-Jinping volgt blijkbaar het voorbeeld van de Amerikaanse ex-president Donald Trump en is zeer nationalistisch geworden. Hij wil alles in China maken en houden.

De grootste zorg in Europa is het tekort aan arbeidskrachten, op de tweede plaats zijn er de storingen in de bevoorrading en grondstoffen. De knelpunten zijn het grootst in elektronisch materiaal. Metaal baart iets minder zorgen, maar plastic en rubber zorgen voor grote problemen. Op de derde plaats inzake uitdagingen, zijn er de hoge energiekosten. Dit zorgt bij 43 procent van de bedrijven voor productiebeperkingen. Onvermijdelijk zien we nu prijsstijgingen bij 99 procent van de bedrijven!

De NBB verwacht deze winter een nog iets diepere inflatie, die we in het voorjaar zullen goedmaken. 

De CETOP-leden wisten nog te vertellen dat de EU-sancties tegen Rusland voor weinig resultaat zorgen, want China doet nu de bevoorrading van Rusland. De Duitse CETOP-leden voorspellen dat de oorlog in Oekraïne in 2023 zal eindigen.

Alle CETOP-collega's rapporteerden een omzet met dubbele cijfers. Het Verenigd Koninkrijk heeft voortaan een eigen kwaliteitsmerk: de UKCA, voor Europese bedrijven die in de UK willen verkopen, is dit dus extra werk om dit UKCA label te krijgen. De nodige wetgeving blijkt nog niet helemaal in orde, en dit zorgt voor chaos.

IMG 7126

De leden van InduMotion poseren bij het kunstwerk de 'Fontein van Kallo' van kunstenaar Wim Delvoye. Je ziet een uitgerekte Brabo, met de hand waaraan Antwerpen volgens de legende zijn naam ontleent, als draaiende spil voor het centrum van de wereld en ook als symbool van de nonstop activiteiten van Katoen Natie, want op het haventerrein wordt dag en nacht gewerkt.

www.indumotion.be

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022