linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw

SNELLE SET-UP MOTORBESTURING DOOR IGUS

04/02/2023

Het programmeren van motorbesturingssystemen en de integratie in machine-omgevingen duurt vaak meerdere dagen, wat neerkomt op kosten van enkele duizenden euro's.

Een barrière die het in Keulen gevestigde bedrijf igus nu wegneemt. Met de gratis voorbeeldprogramma's voor bewegingen is het mogelijk om de motorbesturingssystemen van de dryve-serie in slechts enkele minuten in bedrijf te stellen en aan te sluiten op programmeerbare logische controllers (PLC's) van een hoger niveau. Dit komt zowel nieuwkomers in de automatisering als professionals ten goede.

De mate van automatisering neemt in veel bedrijven snel toe. De werkdruk voor technici en ingenieurs die verantwoordelijk zijn voor het programmeren en synchroniseren van automatiseringsbewegingen neemt dienovereenkomstig toe.

‘Om de last te verlichten, kunt u gratis voorbeeldprogramma's downloaden voor onze dryve motorbesturingssystemen’, zegt René Erdmann, Hoofd Business Unit drylin E aandrijftechniek bij igus. Klanten over de hele wereld gebruiken de kosteneffectieve besturingssystemen vooral voor relatief eenvoudige automatiseringstaken - zoals voor het aansturen van DC-, EC- en stappenmotoren in enkele assen, lijnrobots, platte lineaire robots, ruimte-lineaire robots en delta robots. "Dankzij de kant-en-klare voorbeeldcodes kunnen gebruikers onze motorbesturingssystemen nu in een oogwenk integreren in bovenliggende PLC's en machineomgevingen, en bewegingssequenties definiëren op een tijd- en kostenbesparende manier. ‘De voorbeeldprogramma's zijn compatibel met PLC-fabrikant Siemens, maar ook met industriële PC's, microcontrollers, zoals Arduino, en single-board computers, zoals Raspberry Pi. Verdere voorbeeldprogramma's voor Beckhoff, Wago en Eaton zijn al in voorbereiding.’

De gebruiker bespaart meerdere dagen programmeerwerk

De toegang tot de voorbeeldprogramma's is barrièrevrij: gebruikers kunnen op de igus-website video's vinden die de meest voorkomende automatiseringsbewegingen laten zien - zoals een trolley die naar verschillende doelposities op een lineaire as beweegt. Als het bewegingsprogramma geschikt lijkt, kan de gebruiker de softwarecode downloaden en in het hoofdbesturingssysteem laden. De acties van de motor kunnen vervolgens worden geparametreerd en aangepast aan individuele vereisten via een intuïtief te begrijpen grafische interface. Voor het instellen van rijwegen, doelposities en versnellingen is geen programmeerkennis vereist. Het voordeel ligt voor de hand. ‘De eerste feedback van klanten bevestigt dit: met enkele voorbeeldprogramma's die complexere bewegingsreeksen in kaart brengen, besparen gebruikers enkele dagen programmeerwerk’, zegt Erdmann.

Tot nu toe omvat het assortiment 19 voorbeeldprogramma's die geschikt zijn voor positioneringstaken, het testen en experimenteren van apparaten, pick-and-place handling, automatische assemblagemachines en toevoersystemen. ‘In de toekomst zullen we continu bewegingsprogramma's toevoegen aan het assortiment dat klanten het vaakst nodig hebben. Als gebruikers geen voorbeeldprogramma kunnen vinden, bijvoorbeeld voor een speciale toepassing of voor een ander hoofdbesturingssysteem, kunnen ze dit aanvragen op de igus-website.’

Instructievideo's versnellen de inbedrijfstelling van de motorbesturingssystemen

Om de inbedrijfstelling van het motorbesturingssysteem verder te versnellen, heeft igus naast de voorbeeldprogramma's ook de zogenaamde dryve experience geïmplementeerd - een online wereld als aanvulling op klassieke analoge media. In plaats van gedrukte bedieningsinstructies te lezen, kunnen klanten met video's leren hoe ze de motorbesturingssystemen moeten gebruiken. Erdmann: ‘De korte films gaan over onderwerpen waarover klanten onze telefonische hotline het vaakst vragen stellen, zoals het aansluiten van remmen op het motorbesturingssysteem. Met de video's hebben ze nu een nieuwe, gemakkelijk te begrijpen 24/7 ondersteuning.’ Alle relevante digitale documenten voor een vlotte inbedrijfstelling van de motorbesturingssystemen - inclusief firmware, EPLAN-macro's en 3D-tekeningen - zijn ook online beschikbaar.

www.igus.be

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022