linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw

TECHNOLOGIE MOET JOBS MAKKELIJKER MAKEN

08/02/2023

Om een werkzaamheidsgraad van 80% te behalen en de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, moeten we niet enkel meer mensen aan de slag krijgen, maar ook de huidige werknemers aan de slag houden.

Innovatieve technologieën, zoals exoskeletten, augmented reality, virtual reality en cobots, kunnen een belangrijke rol spelen in het werkbaar maken én houden van jobs.

Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns lanceerde daarom de proeftuin 'Technologie voor Werkbaar Werk.'

Het hebben van een werkbare job is een belangrijk factor om mensen duurzaam aan de slag te houden of krijgen. Op initiatief van Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns wordt daarom geïnvesteerd in innovatieve technologieën om werknemers en bedrijven hierin meer en beter te ondersteunen.

Binnen de proeftuin ‘Technologie voor werkbaar werk’ wordt state-of-the-art innovatieve technologie ingezet om het werk zowel fysiek als mentaal werkbaarder de maken. Het gaat onder andere over digitale werkinstructies, exoskeletten, virtual reality en augmented reality. Dit soort technologieën bieden daarnaast ook kansen aan mensen die om fysieke of mentale redenen een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt (terug) naar de arbeidsmarkt toe te leiden. De belangrijkste drempels voor Vlaamse werknemers in de industriesector om aan de slag te blijven, zijn immers een hoge werkdruk, fysieke belasting en ééntonigheid van werk, zo blijkt uit onderzoek van het HIVA-Onderzoeksinstituut (KU Leuven) dat in het kader van deze proeftuin werd uitgevoerd.

De eerste resultaten van het project werden gepresenteerd en gedemonstreerd bij het leerwerkbedrijf ‘Open Atelier’ in Pelt.

Exoskeletten helpen bij zwaar fysiek werk

Bij de industrie 4.0-proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar werk’, zijn diverse partners betrokken: Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie - samen met zijn core labo’s aan UHasselt (EDM) en VUB (R&MM) - werkte samen met imec-IDLab-UGent, imec-SMIT-VUB, Sirris en het HIVA-Onderzoeksinsituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven). Met succes: het voorbije jaar werden technologie-demo’s uitgewerkt die leidden tot ondersteuningsmiddelen voor de mentale, fysieke en organisatorische noden van specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt.

In het 'Open Atelier' werden onder andere exoskeletten en co-bots tentoongesteld, die de nodige ondersteuning kunnen bieden op de werkvloer. Een dashboardsysteem dat elke stap van een proces kent, in beeld kan brengen en real-time kan opvolgen zorgt ervoor dat werknemers nooit een stap in een proces kunnen missen. Augmented Reality kan dan weer poetshulp bieden door in clean rooms onzichtbaar vuil in te kleuren, om zo het verschil tussen propere en vuile oppervlakten duidelijk te maken. Deze en nog andere tentoongestelde technologieën bieden innovatieve oplossingen voor de uitdagingen die werknemers in de maakindustrie vandaag ervaren. Zo biedt deze proeftuin concrete voorbeelden aan aan de brede sector van de maakindustrie die het werk meer werkbaar kunnen maken. Meer over dit project leest u in het nieuwe nr 231 van Automation Magazine dat in maart verschijnt.

Het voorbije jaar namen al 144 bedrijven deel aan acties van de proeftuin. Het is de ambitie van minister Brouns en de projectpartners om tegen eind 2024 ongeveer 800 bedrijven te hebben bereikt met de technologieën en verdere acties van het project. Er wordt over een periode van 3 jaar 2,4 miljoen euro geïnvesteerd via VLAIO.

www.vlaio.be/industrie40

Foto: De partners van het project: Dirk Torfs (Flanders Make), Herman Derache (Sirris), Koen Cools (Open Atelier), prof. Ezra Dessers (KU Leuven), Kris Van de Voorde (imec).

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022