linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw

EWELLIX MODULAIR HEFKOLOMPLATFORM

02/03/2023

Ewellix, toonaangevende wereldwijde innovator en producent van geavanceerde lineaire technologieën, heeft een modulair hefkolomplatform ontwikkeld speciaal voor toepassing in medische systemen. 

Ze zijn met name ontworpen voor gebruik in patiëntentafels, elektrisch verstelbare plafondpendels en wand- en vloer statieven in röntgenafdelingen en voor andere medische beeldverwerkingssystemen. 

Het nieuwe platform omvat hefkolommen met geavanceerde besturingseenheden op basis van de digitale SmartX-technologie van Ewellix. De producten zijn robuust, geluidsarm en gemakkelijk te bedienen voor de professionals in de gezondheidszorg. Tegelijkertijd helpen de modulariteit en de intrinsieke kwaliteit om het ontwerp- en assemblageproces door medische apparatuur fabrikanten te vereenvoudigen.

Een van de uitdagingen voor röntgenafdelingen is het verplaatsen van relatief zware röntgenbuizen en sensorsystemen die vaak aan het plafond of aan een muur- of vloerstatieven zijn bevestigd. Een röntgenbuis of een detectorsysteem kan tot wel 50 kg wegen, maar moet toch gemakkelijk en nauwkeurig gepositioneerd worden om het juiste lichaamsdeel van de patiënt te kunnen scannen. 

De door Ewellix ontwikkelde oplossing is gebaseerd op de gepatenteerde 'Effortless Technology'. Deze maakt een einde aan de traditionele aanpak waarbij contragewichten worden gebruikt om het apparaat te stabiliseren. In plaats daarvan bevat het systeem een slimme 5-traps hefkolom met servomotoren en een krachtsensor, die met het digitale SmartX-platform wordt aangestuurd. Deze maakt het mogelijk de Röntgenbuis of -detector in enkele seconden tot twee meter te verplaatsen en met een lichte manoeuvreerkracht van de operator. De snelheid, richting en kracht van de gebruiker worden automatisch gedetecteerd door de krachtsensor en vervolgens omgezet in een lineaire beweging.

De hefkolom heeft een snelheid tot 600 mm/sec, maar werkt uitzonderlijk soepel en stil. Daarnaast maakt de combinatie met de SmartX besturing nauwkeurige gesynchroniseerde bewegingen van de Röntgenbuis en de detector mogelijk. De beweging kan automatisch worden aangestuurd door het besturingssysteem van de röntgenafdeling, maar ook door de gebruiker manueel direct aan het systeem dicht bij de patiënt. 

Het gebruik van afzonderlijke kracht- en positiesensoren voor elke hefkolom in combinatie met de digitale SmartX-controller zorgen voor een constante wisselwerking tussen de sensoren, zodat de beweging van de Röntgenkop en de detector nauwkeurig en veilig worden aangestuurd.

Daarnaast zijn ook de slimme TLT-hefkolommen serie, met een geïntegreerde SmartX-besturing en absolute positiesensor toegevoegd aan het medische actuator programma.

Deze kolommen zijn robuust, snel en krachtig. Uitgerust met twee gelijkstroommotoren levert de hefkolom een dynamische hefkracht tot 5000 N.  De TLT-serie heeft een laag, torsiebestendig profiel. Samen met de dubbele aandrijving resulteert dat in een lange slag (hoogte beweging) bij een zeer compacte inbouwhoogte van het systeem. 

Door het slimme ontwerp en de stijve constructie kunnen ze ook worden gebruikt voor zware en uit het midden geplaatste lasten. De ingebouwde controller zorgt bij de TLT-hefkolommen voor een digitale interface en geavanceerde positie- en snelheidsregeling. Nauwkeurige gesynchroniseerde bewegingen, soft start-stop en de vereiste veiligheidsvoorzieningen, zoals beklemmingsdetectie, maken de TLT de perfecte hefkolom voor patiënten tafels. 

De range van medische componenten van Ewellix bestaat onder anderen ook uit hoogwaardige, modulaire profielrail geleidingen. Deze precisieonderdelen bieden soepele, belastbare lineair bewegingen, bijvoorbeeld voor het verstellen van het Röntgentafelblad in X- en Y-as. Ewellix heeft een grote keuze aan verschillende systeemafmetingen en profielrailwagen uitvoeringen.

Ewellix componenten voor röntgen- en andere beeldvormingssystemen worden wereldwijd technisch ondersteund, inclusief speciale ontwerp- en engineering services voor OEMs van medische apparatuur.

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022