linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw

RECORDOMZET 2022 VOOR BOSCH REXROTH

11/04/2023

Bosch Rexroth behaalde in 2022 een omzet van 7 miljard euro, de hoogste omzet in de geschiedenis van de onderneming.

Vergeleken met het voorgaande jaar (6,2 miljard euro) steeg de omzet met 14,1 procent. De orderontvangst daalde slechts licht (-2,1 procent) tot 7,3 miljard euro - het op één na hoogste cijfer tot nu toe. Overnames en partnerships versterken het productaanbod en zullen het bedrijf helpen toekomstige groei en een regionaal evenwichtige structuur te realiseren. De investeringen in bestaande en nieuwe vestigingen en in research en development bereikten recordniveaus. Eind 2022 telde Bosch Rexroth wereldwijd ongeveer 32.100 medewerkers, een stijging van 3 procent.

'In 2022 hebben we de sterke groeikoers van Bosch Rexroth onder moeilijke omstandigheden voortgezet. Wij blijven ons aanbod op het gebied van hydrauliek, elektrificatie en fabrieksautomatisering ontwikkelen en versterken het door middel van overnames - met het oog op toekomstige groei en om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van onze klanten. Bosch Rexroth is een betrouwbare en innovatieve partner, zelfs in uitdagende tijden', aldus Dr. Steffen Haack, CEO van Bosch Rexroth AG.

Sales: Recordverkoop ondanks sterke daling in China

De omzet steeg met 14,1 procent tot 7 miljard euro - een nieuw record. In het voorgaande jaar was Bosch Rexroth met een omzet van 6,2 miljard euro al terug op het niveau van voor de crisis. Bosch Rexroth overtrof het vorige record uit 2019 met 849 miljoen euro.

De regio Noord- en Zuid-Amerika kende de grootste stijging (+ 34,8 procent), met een omzet van 1,4 miljard euro. In Europa (buiten Duitsland) steeg de omzet met 16,5 procent tot 2,4 miljard euro. In Duitsland steeg de omzet met 11,3 procent tot 1,4 miljard euro. De groei was het laagst in Azië/Afrika/Australië met een omzet van 1,8 miljard euro. De reden hiervoor: De omzet in China, de grootste markt in de regio en een van de grootste markten voor Bosch Rexroth als geheel, daalde met meer dan 9 procent als gevolg van de coronapandemie. De groei in andere regio's heeft dit echter meer dan gecompenseerd. Gedurende het afgelopen jaar heeft Bosch Rexroth zijn activiteiten in Rusland volledig stopgezet. Naast de reële groei hadden ook wisselkoerseffecten en prijsstijgingen invloed op de omzet. Bosch Rexroth kon een deel van de sterk gestegen materiaal-, energie-, logistieke en arbeidskosten doorberekenen aan de klanten. De kostendruk blijft echter zeer hoog.

Orde intake: nog steeds op hoog niveau

Bosch Rexroth kreeg een totaal aan orders ter waarde van ongeveer 7,3 miljard euro (slechts 2,1 procent onder het record van vorig jaar). Negatieve factoren zoals aanhoudende onzekerheid, strenge maatregelen in China vanwege de pandemie, en de oorlog in Oekraïne werden gecompenseerd. Het aantal orders varieerde echter in de loop van het jaar, afhankelijk van de regio en het soort technologie.

Investeringen in researchen developmenten het wereldwijde productienetwerk: recordcijfers en een duidelijke focus op voordelen voor de klant

Met een duidelijke focus op innovaties en een efficiënte opzetvoor klanten investeerde Bosch Rexroth opnieuw aanzienlijk meer in research en development en in zijn wereldwijde productienetwerk.

In 2022 investeerde Bosch Rexroth ongeveer 388 miljoen euro in research en development. Dit komt neer op ongeveer 5,5 procent van de omzet (voorgaande jaar: 344 miljoen euro; 5,6 procent) en is het hoogste bedrag voor deze investeringen in de geschiedenis van het bedrijf. De belangrijkste gebieden waren digitalisering, de elektrificatie van mobiele machines met het eLION-platform, fabrieksautomatisering met hetctrlX AUTOMATION-platform en de autonome mobiele robot ACTIVE Shuttle autonome mobiele robot en de H4U-softwareplatform (Hydraulics for You) voor industriële hydrauliek. Bosch Rexroth zal deze en andere innovaties presenterentijdens de Hannover Messe (April 17-21, 2023).

De investeringen in het wereldwijde productienetwerk met zijn 46 productievestigingen stegen met 53,1 procent tot 274 miljoen euro (3,9 procent van de omzet). Dit is het hoogste cijfer van de afgelopen tien jaar. Het geld werd gebruikt om bestaande vestigingen te moderniseren door te investeren in gebouwen, machines en gereedschappen, en om nieuwe vestigingen op te zetten. Bosch Rexroth bouwt nieuwe fabrieken in Querétaro (Mexico) en Charlotte (North Carolina, VS) om met een sterke regionale toeleveringsketen aan de vraag in Noord-Amerika te kunnen voldoen. In Slovenië worden drie bestaande vestigingen samengevoegd tot een nieuwe fabriek in Brnik om groei in Europa mogelijk te maken. In Duitsland werd meer dan 120 miljoen euro uitgegeven aan kantoor- en logistieke gebouwen, productie en uitgebreide modernisering van de gieterij in Lohr. Buiten Duitsland werd het meest geïnvesteerd in Turkije en in China.

Deze maatregelen verbeteren de beschikbaarheid van producten door een regionaal uitgebalanceerd productienetwerk. De maatregelen verbeteren ook de duurzaamheid, bijvoorbeeld door het optimaliseren van productieprocessen of het verkleinen van transportafstanden.

Overnames en partnerships: versterking van het productaanbod en potentieel voor verdere groei

In 2022 heeft Bosch Rexroth verschillende ondernemingen en aandelen in ondernemingen overgenomen en joint ventures opgericht.

De grootste overname betrof de hydraulieksector en werd aangekondigd in juli 2022: HydraForce is een in de VS gevestigde specialist voor mechanische en elektrische cartridgekleppen en hydraulische serieplaten en heeft ongeveer 2.100 mensen in dienst. Sinds de overname in februari 2023 zijn hierdoor de activiteiten van Bosch Rexroth op het gebied van compacte hydrauliek versterkt, met name in Noord-Amerika, en zal er ook verdere groei in Azië mogelijk worden.

In het marktsegment fabrieksautomatisering, maakt Elmo Motion Control, gevestigd in Israël, sinds november deel uit van de divisie Automatisering en Elektrificatie-oplossingen. Het bedrijf ontwikkelt en produceert high-end elektrische servo-aandrijvingen en aandrijfregelaars voor industriële automatisering. Zij vormen een aanvulling op het productassortiment op basis van het ctrlX AUTOMATION-platform.

Bosch Rexroth heeft sinds mei 2022 een meerderheidsbelang in de Deense robotspecialist Kassow Robots. Kassow Robots ontwikkelt en produceert collaborative robots (cobots) voor industriële toepassingen.

In China stimuleert Bosch Rexroth de groei met twee nieuwe ondernemingen die marktspecifieke producten aanbieden in het middensegment: met Le-AutomatiX op het gebied van fabrieksautomatisering en Weifu Technology Group op het gebied van mobiele en industriële hydrauliek.

Medewerkers: Het team is wereldwijd aan het groeien

Eind 2022 had Bosch Rexroth ongeveer 32.100 mensen in dienst. Dat is 3,2 procent of ongeveer 1.000 werknemers meer dan in het voorgaande jaar. Het team groeide in alle regio's. Net als in het voorgaande jaar kende Duitsland de grootste absolute groei (+400 werknemers of 2,8 procent). De behoefte aan werknemers is het grootst in de segmenten fabrieksautomatisering en digitalisering.

Vooruitzichten voor 2023: Voorzichtig optimistisch in een nog steeds uitdagende omgeving

'Ik was onder de indruk van de manier waarop ons wereldwijde team met een intens jaar 2022 is omgegaan – met een grote betrokkenheid bij onze klanten en ondersteund door onze sterke bedrijfscultuur. Wij zijn voorzichtig optimistisch voor 2023. Een lichte omzetgroei in onze bestaande activiteiten wordt aangevuld met de omzet van de nieuw overgenomen ondernemingen', aldus Holger von Hebel, CFO van Bosch Rexroth AG. De uitdagingen blijven: de aanhoudende oorlog in Oekraïne, de beperkte beschikbaarheid van materialen en transportcapaciteiten en de onzekerheden in het internationale ondernemingsklimaat. 'Dit maakt het des te belangrijker om ons bedrijf voortdurend te verbeteren. Zo versterken wij onze cultuur, die wordt gekenmerkt door wendbaarheid en resultaatgerichtheid, door middel van tal van activiteiten. Daarnaast voeren we de digitalisering in alle onderdelen van het bedrijf op en richten we onze bedrijfsvoering nog meer op duurzaamheid', aldus von Hebel.

Bosch Rexroth biedt klanten hydrauliek, elektrische aandrijf- en besturingstechnologie, tandwieltechnologie en lineaire bewegings- en assemblagetechniek inclusief software en interfaces voor het ‘Internet of Things’. Met vestigingen in meer dan 80 landen genereerden meer dan 32.000 medewerkers in 2022 een omzet van ongeveer 7,0 miljard euro.

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022