linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw

HERMES AWARD OP HANNOVER MESSE

18/04/2023

Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld is volop bezig en tot vrijdag 21 april kan u de meer dan 4.000 exposanten bezoeken.  

De beurs startte op maandagochtend met een bezoek en rondgang van de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz in het gezelschap van de Indonesische president Joko Widodo. Ze bezochten de stands van Festo, EBM Papst, Pilz, Omron, Phoenix Contact, Ifm, Siemens en Wöhner. Indonesië is bij deze HANNOVER MESSE 2023-editie het partnerland.

Traditiegetrouw werden ook dit jaar de HERMES AWARD en de HERMES Startup AWARD uitgereikt. 

De HERMES Startup AWARD gaat naar Nederland. Het jonge bedrijf MantiSpectra uit Eindhoven ontving de felbegeerde Startup Award voor zijn ChipSense-product door de jury onder voorzitterschap van prof. dr. Reimund Neugebauer, voorzitter van de Fraunhofer Society. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de officiële opening van de HANNOVER MESSE op 16 april 2023 in aanwezigheid van bondskanselier Olaf Scholz.

Elk jaar eert de HERMES Startup AWARD 2023 een jong bedrijf voor de ontwikkeling van een uitstekend product. Het bekroonde product van dit jaar is een volledig geïntegreerde nabij-infraroodsensor – de kleinste in zijn soort op de markt, met een voetafdruk van 1 mm2. De sensor maakt een snelle, zeer nauwkeurige analyse mogelijk en wordt direct op de productielijn gebruikt, vanwaar hij real-time gegevens levert. Dit maakt het mogelijk om defecten te detecteren zodra ze zich voordoen en om besparingen te realiseren door onmiddellijke kwaliteitscontrole ter plaatse, aan de productielijn. Het product wordt al gebruikt in de industrie, landbouw en voedselverwerking.

'De kleine en kosteneffectieve sensor in het nabij-infraroodspectrum is eenvoudig te integreren en opent een hele reeks nieuwe toepassingsperspectieven, bijvoorbeeld in de landbouw of de voedselverwerking', reageert prof. Reimund Neugebauer, voorzitter van de Fraunhofer Society en voorzitter van de HERMES Startup AWARD-jury. 'Meer dan 300 startups presenteren dit jaar hun innovaties op de HANNOVER MESSE. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2023.'

De HERMES AWARD zelf gaat dit jaar naar Bosch Rexroth. Het bedrijf ontving de prestigieuze industriële prijs uit handen van Bettina Stark-Watzinger, federaal minister van Onderwijs en Onderzoek, in aanwezigheid van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

De jury, onder voorzitterschap van Prof. Dr.-Ing. Reimund Neugebauer, voorzitter van de Fraunhofer Society, reikte de prijs uit voor een product dat is afgestemd op de dynamische robotmarkt. Als een van de drie genomineerden bestaat het Smart Flex Effector-project uit een sensorgebaseerde compensatiemodule (eindeffector) voor robots, met onafhankelijke, nauwkeurige kinematica in zes vrijheidsgraden. Het kan worden gebruikt bij handling- of verbindingsprocessen met nauwe toleranties in automatiseringstechnologie of robotica, met belastingen tot 6 kg. De positie van werkstukken of het hanteren van objecten kan worden waargenomen door robots die zijn uitgerust met de Smart Flex Effector. Het scala aan toepassingen is divers, omdat het ook geschikt is voor mens-robot-samenwerking als een add-on-apparaat voor een verscheidenheid aan robots.

'Nauwe interactie tussen mens en robot neemt een centrale plaats in bij het oplossen van dringende economische, maatschappelijke en demografische uitdagingen: van het optimaliseren van industriële assemblage tot het verhogen van de productiviteit in de landbouw tot het ondersteunen van medisch en verplegend personeel in de vorm van assistentierobots', verklaarde prof. Reimund Neugebauer. 'De Smart Flex Effector stimuleert efficiëntie en diversiteit in het gebruik van robots en creëert kwantificeerbare waarde voor de industrie, het milieu en de samenleving.'

Met de prijs voor dit project gaat de HERMES AWARD voor de derde keer naar Bosch Rexroth. 

De HERMES AWARD is de internationale technologieprijs van de HANNOVER MESSE. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en staat open voor alle bedrijven en instellingen die als exposant aan de beurs deelnemen. Het wordt toegekend aan uitstekende producten en innovatieve oplossingen die blijk geven van een bijzonder hoge mate van technologische innovatie. 

HANNOVER MESSE

HANNOVER MESSE is 's werelds belangrijkste handelsbeurs voor de industrie. Het hoofdthema, Industrial Transformation, verenigt de weergavesectoren Automatisering, Motion & Drives, Digital Ecosystems, Energy Solutions, Engineered Parts & Solutions, Future Hub, Compressed Air & Vacuum en Global Business & Markets. Kernthema's zijn Industrie 4.0, CO2-neutraal produceren, energiemanagement, kunstmatige intelligentie en machine learning, energiemanagement en waterstof- en brandstofcellen. Het tentoonstellingsprogramma wordt aangevuld met een reeks conferenties en fora. 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022