linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw

X-PTS SHUTTLESYSTEEM OP LOGIMAT

25/04/2023

Het succesvolle X-PTS® shuttlesysteem in de schijnwerpers op LogiMAT.

Het Goods-to-Person X-PTS shuttlesysteem van Savoye dankt zijn succes onder meer aan de schaalbaarheid en de hoge output qua orderpicking. Koppel deze voordelen aan de ergonomische werkstations en de mogelijkheid om het systeem in elk bestaand of nieuw magazijn in te passen en het is duidelijk waarom SAVOYE in toenemende mate een X-PTS oplossing levert aan retailers, grossiers en producenten. 

Wereldwijd succes 

De trend is richting steeds grotere installaties. De doorsnee X-PTS installatie telt 6 tot 12 gangpaden, met 200 tot 400 shuttles en hoogten tot 20 meter. In het systeem kunnen tot enkele honderdduizenden SKU’s een plek vinden. Opvallende cijfers, want X-PTS kan in een compactere uitvoering al een oplossing vormen voor beginnende e-commerce spelers. Een installatie kan immers met een klant meegroeien.

Een overzicht van gerealiseerde projecten in 2022:

​In de VS is recentelijk een groot magazijn voor vleesproducten gerealiseerd. Hierin verwerkt de grootste X-PTS-installatie tot nu toe (12 gangpaden / 30 niveaus) een gestage stroom van pakketten richting palletiseerrobots; dit alles in een koelomgeving.

In Frankrijk koos een producent van DHZ-apparatuur ervoor om het magazijn in Parijs te vergroten en de opslagcapaciteit te verdubbelen. Het magazijn werkt al met ontvangststations, pickstations en een X-PTS-systeem en wordt in 2023 uitgebreid met 5 extra gangpaden en een bufferstation. Uiteindelijk worden 12 orderpickstations aangeleverd om orders klaar te maken voor winkels in heel Frankrijk.

Een leverancier van auto-accessoires (Orleans) koos in 2022 ervoor om de Europese distributie te centraliseren met behulp van een geautomatiseerd opslagsysteem. De compacte installatie telt 4 gangpaden, maar er is rekening gehouden met een snelle uitbreiding. In feite anticipeert de distributeur nu al op een 5e gangpad en een extra werkstation.

In België heeft SAVOYE in 2022 een logistieke installatie geleverd aan een fabrikant van medische producten, waarmee de klant vooral de groei in online bestellingen wil opvangen. De installatie omvat 6 gangpaden in combinatie met 10 GTP-werkstations. Het project omvat verder automatisch starten van de pickprocessen, verpakkingsmachines en een palletiseerzone.

Verder werden installaties gebouwd in onder meer Nieuw-Zeeland (food diepvries), Groot-Brittannië en Italië. 

Aanpasbaarheid als kracht

De mogelijkheid om het X-PTS-systeem in vele verschillende configuraties te realiseren, betekent ook dat het geschikt is voor allerlei verschillende bedrijfstakken en toepassingen, zoals orderpicken, bufferopslag en de aanvoer voor productieprocessen. X-PTS-systemen worden over het algemeen gecombineerd met andere Savoye producten. Denk aan werkstations, conveyors, automatische verpakkingsmachines, palletiseerders, enz. Het systeem kan ook aansluiten op technologie van externe partners zoals miniloads of sorteerders. Het werkstation werkt volgens het 1-op-1 principe: één lastdrager (bak, doos, krat) als bron en één lastdrager als bestemming. Ergonomisch en comfortabel werken stonden centraal bij de ontwikkeling van dit product. Zo worden de bakken in een schuine hoek aangeleverd, om onnodig tillen en bukken te minimaliseren. 

Flexibel is het X-PTS systeem ook als het gaat om werkomgeving. Behalve in omgevingstemperaturen functioneert het ook uitstekend in koel- of vriesomgevingen, zelfs tot  -25°C. 

Software en systemen uit één hand

Savoye ontwerpt en produceert niet alleen de eigen intralogistieke systemen, maar het ontwikkelt ook alle software die nodig is om zowel de apparatuur als de processen aan te sturen, zoals TMS, WMS en WCS-software. Zo koos een leverancier van bouwmachines recent voor een X-PTS installatie met 3 gangen, die worden aangestuurd met het Savoye WCS. In 2023 nemen zij het nieuwe WMS ODATiO in gebruik. Een klant in luxe consumenten artikelen koos voor een soortgelijke combinatie. Door zowel software als apparatuur in eigen huis te ontwikkelen, kan de klant profiteren van een bredere expertise en uiteraard één enkel aanspreekpunt. One-stop-shopping reduceert immers veel risico’s, die kunnen ontstaan bij het werken met meerdere leveranciers. 

LogiMAT 2023

Deze grootste logistieke vakbeurs van Europa vindt plaats in het Stuttgart Trade Fair Centre, Duitsland, van 25 tot 27 april 2023. Het X-PTS systeem zal een centrale plaats innemen op de stand van Savoye (Hal 1, Gallery stand 1OG65) op deze LogiMAT. Ook zal er aandacht zijn voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van forecasting, robotisering, artificial intelligence en ecologisch verantwoorde logistiek. Denk bij het laatste aan een betere rittenplanning, het reduceren van het energieverbruik, slimme eco-ontwerpen en het minimaliseren van verbruiksmaterialen en de lege ruimte in pakketten. 

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022