linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw

ADVANCED ENGINEERING 24-25 MEI

09/05/2023

De voorbije jaren is de aandacht voor werkbaar werk sterk toegenomen.

Bedrijven worden steeds vaker aangemaand om daar een degelijk beleid en concrete aanpak rond te ontwikkelen. Het is duidelijk dat daarin een belangrijke rol is weggelegd voor innovatieve productontwikkeling en innovatie in het algemeen.

Met de steun van Vlaio werden al tal van proefprojecten en toepassingen uitgerold. Dat zal onder meer ook blijken tijdens de vierde editie van Advanced Engineering op 24 en 25 mei in Antwerp Expo.

'We zien een wereldwijde trend van werknemers die, terecht, klagen over slechte werkomstandigheden, een te grote werkdruk of een onveilige werkomgeving', licht Jeroen Aernouts, Head of Events bij Easyfairs, toe. 'Tijdens Advanced Engineering willen we aantonen dat technologische ontwikkelingen en evoluties dit probleem mee kunnen verhelpen!'

Exoskeletons kunnen jouw werk verlichten

Tijdens Advanced Engineering vinden verschillende Vlaio demo’s rond werkbaar werk plaats. Daar worden allerlei spectaculaire toepassingen toegelicht gaande van AR ondersteunde assemblage tot stressmonitoring en mixed reality ondersteuning tijdens het werk.

De jaarlijkse blessurecijfers in verschillende sectoren liegen er niet om: industrieel werk belast je lichaam. Met de vergrijzing en de steeds latere pensioenleeftijd in het achterhoofd gaan veel bedrijven dan ook op zoek naar manieren om de fysieke belasting van hun werknemers te verlagen. Eén van de meest spraakmakende toepassingen die daarbij kunnen helpen, is ongetwijfeld het gebruik van exoskeletons.

Exoskeletons zijn pakken die over de kleren dienen gedragen te worden en fungeren als een extra skelet om schouders en/of rug te ondersteunen. Ze kunnen zo een oplossing zijn doordat werknemers minder belast zijn tijdens zwaar en repetitief werk. Onderzoekers hebben een aantal industriële exoskeletons voor rug of schouders uitgetest bij werknemers van Daikin Europe, DEME Group en Carglass. Deze bedrijven zullen de onderzoeksresultaten gebruiken om hun beleid rond de implementatie van exoskeletons op de werkvloer te sturen. Binnen de VUB worden de resultaten ook geanalyseerd om het design van een nieuw exoskeleton te optimaliseren.

Tijdens de demo wordt niet alleen het technische aspect van industriële exoskeletons besproken, maar ook hoe werknemers en werkgevers er momenteel tegenover staan. 'De juiste technologie voor handen hebben is namelijk maar een deel van het implementeringsproces. Werkgevers moeten die nieuwe technologie ook nog willen aanschaffen en de werknemers moeten het vervolgens willen gebruiken. Momenteel is daar bij exoskeletons nog te veel twijfel over.'

Naast Vlaio tekent ook Flanders Make opnieuw present voor Advanced Engineering. Vorig jaar presenteerden ze al hun nieuwe project ‘Technologie voor werkbaar werk’, wat ze dit jaar doortrekken. 'Daarmee willen we technologie aanwenden om de werkbaarheid binnen bedrijven te verhogen', licht Sonia Vanderlinden, Business Development Manager, toe. 'Dat beperkt zich niet tot het verlichten van fysiek werk, maar is ook van toepassing bij digitale ondersteuning of bij de werkorganisatie.'

Inspireren en ervaren

Bezoekers kunnen zich tijdens Advanded Engineering op 24 en 25 mei in Antwerp Expo laten informeren bij de 110 aanwezige exposanten. Zij zullen klaarstaan om te helpen bij elk vraagstuk, ongeacht de sector of het niveau van productontwikkeling. Er zullen ook 50 sprekers aanwezig zijn die inspiratiesessies verzorgen over de meest uiteenlopende technologische materies.

Net als vorig jaar zal er een AI Hub opgesteld worden waar dit jaar Technopolis met haar game ‘Next Level’ zal aantonen dat bouwen met AI niet alleen efficiënter maar ook goedkoper is. In de VR/AR zone van XR Valley laat je je dan weer helemaal onderdompelen in de mogelijkheden van VR en AR bij product design. The Park Playgound stelt daar ook haar immersive VR experience “Mission Planet X” voor, om je alle mogelijkheden van VR te laten beleven.

Een leuke toevoeging is ook de ‘Design as a tool’ expo waar je de winnende product designs van de Henry Van de Velde Awards alsook de eindejaarsprojecten van een nieuwe lichting toptalenten van Universiteit Antwerpen kan bewonderen.

Bij interesse, schrijf u nu in via volgende link:

https://www.ae-expo.be/nl/

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

ledensept2022