linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw

YASKAWA SHOWT NIEUWE MATRIXOMVORMER

03/10/2018

Tijdens WoTS is bij Yaskawa hun nieuwste robot, de HC10 collaborative robot (cobot) te zien. Bezoekers kunnen zelf het gemak en de gebruiksvriendelijkheid van de HC10 cobot ervaren door de HC10 taken te laten uitvoeren en zo de samenwerking met deze robot live te ervaren.

Yaskawa laat op zijn stand uiteenlopende automatisering innovaties zien, waaronder een Singular Control demo cel. Deze werkende cel maakt gebruik van producten van alle divisies van Yaskawa: Drives, Motion, Controls en Robotica. De Yaskawa MP3300iec vormt het vitale hart van de besturing. 

Deze krachtige Machine Controller stuurt alle negen assen aan; zowel die van de robots als de servo assen. In de getoonde applicatie stuurt de  MP3300iec de snelle GP8 Yaskawa robot aan en een delta robot. Dit loopt via een aantal zeer snelle, betrouwbare maar vooral ook veilige Sigma-7 servo’s (een nieuwe generatie servo aandrijvingen met compacte motors, beste ratio Nm/mm3 met geïntegreerde EtherCAT) die de delta robot en de lopende band aandrijven. Daarnaast bevat de cel het modulaire en extreem compacte I/O systeem SLIO voor de sensoren.

Een voorbeeld van innovatie is de nieuwe generatie frequentieregelaars. Deze energiezuinige regelaars kunnen alle voorkomende motoren aandrijven en maken gebruik van geïntegreerde net filters. Yaskawa is de enige fabrikant die, een in serie geproduceerde, matrixomvormer 4 tot 500kW in zijn programma heeft, de U1000 (zie foto). Deze matrixomvormer die wordt getoond werkt met bi-directionele schakelaars die het mogelijk maken om een variabele spanning en variabele frequentie rechtstreeks vanaf de driefasen netvoeding te creëren. 

‘De Yaskawa matrix technologie maakt het mogelijk om ook het volledige vermogen aan regeneratieve stroom in het voedingsnet terug te leveren. Er is geen vervuiling meer. Dit is een unieke technologie met een compleet ander werkingsprincipe dan klassieke frequentieregelaars. Yaskawa is hiermee de enige in de markt. Deze nieuwe frequentieregelaar is populair in de scheepvaart’, legt Yaskawa account manager Max Chikhoer uit.

Op het gebied van Controls laat Yaskawa de nieuwe HMI’s zien. ‘Een volledig nieuwe range van schermen. De Cloud versies zijn geoptimaliseerd voor web applicaties en daarom zeer geschikt voor WebVISU projecten. De Smart panels hebben MOVICON 11 Standard aan boord’, aldus Max Chikhoer. 

De krachtige compact PLC van Yaskawa  - de MICRO -  is uitbreidbaar tot 158 I/O. Ook de modulaire 300 S wordt getoond, dit snelle, flexibele platform heeft zich in de afgelopen jaren bewezen. Yaskawa heeft de standaardgarantie termijn van de 300S verlengd naar 3 jaar. De 300S blijft beschikbaar tot ten minste 2025. Daarmee biedt Yaskawa met het 300S PLC platform interessante opties voor spare part management, retrofitting en uitbreiding van bestaande applicaties. Voor distributed I/O laat Yaskawa de SLIO range zien, met naadloze integratie naar eigen robotsystemen.

Een andere belangrijke innovatie die wordt getoond is een praktijkvoorbeeld van MOTOLogix, de aansturing van robots vanuit een PLC. Hiermee wordt het eenvoudiger om robots te integreren in systemen en productielijnen, hierdoor neemt het gebruiksgemak voor de operator aanzienlijk toe. ‘In de doorsnee fabriek zijn er altijd wel operatoren die een PLC kunnen programmeren, maar de programmatie van robots is een ander paar mouwen. Daarom hebben we die aansturing in de PLC geïntegreerd zodat elke technicus dit kan bedienen’, weet Max Chikhoer. MOTOLogix is beschikbaar voor het eigen Controls platform, maar ook voor Siemens, Rockwell en B&R.

www.yaskawa.com

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

leden2021