linkedin logo bw
twitter logo bw
facebook logo bw

CARDGO SPEL LEGT WERKING HAVEN UIT

22/11/2020

Cardgo zorgt ervoor dat jongeren uit de derde graad secundair onderwijs de haven van Antwerpen spelenderwijs kunnen beleven in de klas.

Met slechts één set spelkaarten, goed voor vijf verschillende activiteiten, kunnen leerkrachten de hele werking van de haven uitleggen, van de behandeling van goederen tot en met de diversiteit aan beroepen en talenten.

Nu de buitenschoolse activiteiten omwille van COVID-19 zijn opgeschort, biedt dit educatieve spel een goed alternatief.  

Voortaan is er geen klassieke lesvoorbereidingsbundel meer nodig als instap in het thema haven voor de derde graad secundair onderwijs, maar wel een origineel kaartspel. Met één doosje beschikken leerkrachten over vijf verschillende kant-en-klare activiteiten: het Kaartspel (waarin vier teams hun eigen haven bouwen), de onderzoeksopdracht The Flow (waarin elk duo aan de hand van een online tool de weg volgt die een product aflegt) en drie Beroepenspelletjes (waarin de leerlingen ontdekken welke typische en onverwachte havenberoepen er bestaan).

Met Cardgo wil het Havencentrum zeventien- en achttienjarigen uitdagen om de vaak onbekende activiteiten in de haven van Antwerpen te ontdekken én hen tegelijk bewustmaken van de jobkansen die er liggen. ‘Leerlingen uit de derde graad maken binnenkort belangrijke keuzes voor hun professionele toekomst. Met Cardgo hopen we hun blik op de haven en haar carrièremogelijkheden te verruimen. Ze leren met dit spel de diverse jobmogelijkheden kennen én ervaren de enorme impact die de haven elke dag op hun eigen leefwereld heeft, van hun favoriete snack tot dat nieuwe paar sneakers,’ licht Havencentrumvoorzitter Ludwig Caluwé toe.

Eén compact doosje biedt meer dan enkel een spel: het omvat vijf uitgewerkte educatieve activiteiten met elk hun eigen focus en werkvorm. Leerkrachten kiezen zelf welke ze integreren in hun les op basis van de interesses en vaardigheden van hun leerlingen, de beschikbare tijd en hun eigen stijl. ‘Bovendien is elke activiteit erop gericht om een brede blik op de haven te werpen met haar verscheidene sectoren. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol,' vult directeur Rudi De Meyer aan. 'Hierdoor is het lesmateriaal relevant voor elke studierichting en flexibel inzetbaar, zowel vakoverschrijdend als voor uiteenlopende specifieke vakken: economie, PAV, logistiek, lassen, etc. Het lesmateriaal vormt een goede instap, waaraan leerkrachten nadien hun eigen leerdoelen kunnen knopen.'

Die brede toepasbaarheid is niet het enige voordeel. Alle activiteiten zijn ook snel voorbereid dankzij het uitgebreide ondersteunende materiaal, voor leerkracht én leerling: een online lerarenplatform met een handleiding per spel, heldere voorbereidingsinstructies en lestips, geanimeerde instructievideo’s, een online leerlingentool voor de onderzoeksopdracht, extra printbaar materiaal én zelfs een handig spiekbriefje.

www.cardgo.be

 

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

leden2021