Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

VDL uit Roeselare heeft ervoor gezorgd dat het Nederlandse Eindhoven voortaan beschikt over een van de grootste elektrische busvloten van Europa.

Personenvervoersbedrijf Hermes kocht bij VDL 43 innovatieve Citea’s SLFA Electric.

Deze bussen stoten geen schadelijke stoffen uit en maken veel minder geluid dan reguliere bussen. Het was het grootste order voor elektrische bussen ooit in Europa.

De 18 meter lange gelede bussen, met een snuit die lijkt op een tram, worden ingezet door het vervoersbedrijf Hermes. VDL leverde ook de snellaadstations waar de bussen in de loop van de dag kunnen opladen. 'Dankzij het snellaadsysteem kunnen de bussen snel tanken op hun eindhalte', reageert Peter Wouters, de algemeen directeur van VDL Bus Roeselare. 'Op een half uur tijd is de batterij volledig volgeladen. En met een volle batterij kunnen ze in alle omstandigheden 80 à 100 kilometer ver rijden.' Binnen twee jaar moet de helft van de omzet van VDL Roeselare uit elektrische bussen komen. Het Nederlandse moederbedrijf VDL ziet forse groeimogelijkheden in elektrische mobiliteit. De West-Vlaamse vestiging is verantwoordelijk voor de productie van elektrische bussen. De onderzoekstak van VDL Bus Roeselare zal zich enkel nog op zero-emissiebussen richten.

Willem van der Leegte, president-directeur van VDL Groep: ‘Wij zijn ontzettend trots op het feit dat wij samen met Hermes en de provincie Noord-Brabant aan de transitie naar zero emissie busvervoer in Zuidoost-Brabant werken. Wij zijn altijd voorloper geweest in de ontwikkeling van zuinige en schone voertuigen. Met de levering van de 43 elektrische Citea’s is een grote stap gezet in het verduurzamen van het openbaar vervoer.’

VDL Citea SLFA Electric

De VDL Citea SLFA Electric is een elektrisch gelede bus met een lengte van 18,1 meter uitgevoerd in een vernieuwd futuristisch BRT (Bus Rapid Transit) design. Met de levering van de 43 Citea’s SLFA Electric beschikt Zuidoost-Brabant over een van de grootste zero emissie busvloten van Europa. De bussen rijden op bepaalde lijnen zo vaak dat een tramachtig systeem ontstaat. Deze hoogfrequente lijnen gaan naar de belangrijkste bestemmingen in Eindhoven zoals Eindhoven Airport en de High Tech Campus. Op deze verbindingen hoeven reizigers niet lang meer te wachten op de volgende bus, want er wordt gereden op een volwaardig ‘show up and go’ systeem.

Van koetsenmaker tot busbouwer

VDL Bus Roeselare is een autobusfabriek in het Belgische Beveren bij Roeselare en is onderdeel van VDL Bus & Coach. Het bedrijf voerde tussen 1881 en 1994 jaar de naam Jonckheere. In 1994 werd het bedrijf opgekocht door de Berkhof Groep. Die groep werd in 1998 gekocht door de VDL Groep. Het bedrijf startte in 1881 als koetsenatelier. De oprichter was Henri Jonckheere (1851-1910). Vanaf 1902, met de opkomst van de automobiel, werden ook koetswerken voor auto's gemaakt. Aanvankelijk waren dit houten koetswerken die op het chassis van beroemde auto's zoals Minerva, Rolls Royce en FN werden gebouwd. Jonckheere was daarmee één van de oudste Europese carrosseriebouwers.

www.vdlgroep.com 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina