Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Bij de start van het kersverse 2017 gelden voortaan ook een aantel nieuwe regels en wetten.

Voor werkgevers zijn er vanaf 1 januari 2017 een reeks nieuwe regels en wetten van kracht. We geven hier een overzicht:

Langdurig werklozen

Werkgevers die een langdurig werkloze in dienst nemen ontvangen een aanwervingspremie van 1.250 euro na drie maanden en nog eens 3.000 euro na een volledig jaar tewerkstelling.

Jobstudenten

Werkgevers kunnen jobstudenten 475 uur in plaats van 50 dagen te werk stellen. Jobstudenten mogen vanaf 1 januari 475 uur werken, in plaats van de 50 dagen-regel die tot eind 2016 geldt. Idee achter deze nieuwe regeling is dat studenten op die manier enkele uren kunnen werken zonder meteen een volledige dag kwijt te spelen. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de realiteit bij seizoensgebonden jobs.

Bedrijfswagens met tankkaart 

Het werkgeversgedeelte van het voordeel van alle aard stijgt van 17 naar 40 procent voor bedrijfswagens met tankkaart die werkgevers aan werknemers ter beschikking stellen. Werkgevers betalen voortaan dus meer voor een tankkaart, voor werknemers heeft deze maatregel geen gevolgen.

Werkbaar en Wendbaar Werk 

Ook de nieuwe wet Werkbaar en Wendbaar Werk - voor een flexibelere arbeidsmarkt -  is nog volop in de maak, maar een aantal onderdelen treden al vanaf 1 januari 2017 in werking:

1. Werknemers zullen tijdens piekmomenten nog maximaal 45 uur per week en hoogstens 9 uur per dag moeten werken. Een dalrooster is van toepassing in rustigere perioden. Door de afwisseling van piek- en dalroosters werkt de werknemer op jaarbasis evenveel uren en vermijdt hij dus overuren.

2. Een wettelijk kader voor ‘occasioneel telewerk’ zal de werknemer in de mogelijkheid stellen thuis te blijven bij bepaalde onverwachte gebeurtenissen zonder aan zijn vakantiedagen te raken.

3. Tijdskrediet opnemen voor de zorg voor een kind of familielid kan voortaan tot 51 maanden in plaats van 48 maanden.

4. Een werknemer die iemand bijstaat in de terminale fase van een ongeneeslijke ziekte kan thematisch palliatief verlof met één maand verlengen. Die periode van één maand kan dan nog twee keer verlengd worden met telkens een maand, zodat het totaal op drie maanden komt. Er zijn ook halftijdse formules mogelijk.

Student-ondernemer 

Studenten die naast hun studies ook een bedrijfje willen opstarten, kunnen daarvoor vanaf 1 januari rekenen op een voordeliger statuut. Jongeren die hun opleiding combineren met werken of ondernemen, zullen hierdoor in de toekomst fiscaal ten laste van hun ouders kunnen blijven.

Elektriciteit wordt duurder

Er zijn nieuwe distribitietarieven en gezinnen en kmo's in Vlaanderen zullen volgens de berekeningen van de Vlaamse energieregulator Vreg in 2017 opnieuw meer betalen voor hun elektriciteit. Voor grotere bedrijven op middenspanning is er een reductie.

Fijn stof bij bouwwerven

Een aannemer wordt verplicht om bij bouw-, sloop- en infrastructuurwerkzaamheden de stofemissies zo laag mogelijk te houden. Deze Vlaamse wetgeving is van toepassing op alle bouw-, sloop- en infrastructuurwerkzaamheden uitgevoerd in open lucht door een aannemer en die langer dan één dag duren. 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina