Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Pilz stelt op INDUMATION.BE 2017 diverse facetten voor van veilige automatisering. Zo kan bij trainingen of onderhoud virtual reality of augmented reality worden gebruikt.

Het Duitse familiebedrijf Pilz bouwde een grote knowhow op inzake veilige automatisering en voert bij bedrijven veiligheidsstudies uit en projectmanagement. Pilz is leverancier van eigen safetycomponenten, maar voert ook opdrachten uit met merkonafhankelijke componenten, dit alles naar de wens van de klant.

Pilz zorgt er op de fabrieksvloer voor dat mens en robot (beter: co-bot) zonder scheidende veiligheidsvoorzieningen (dus niet meer achter een hekwerk) veilig met elkaar kunnen samenwerken. Zo zie je op de beursstand een robotarm van KUKA handelingen uitvoeren en zal de robotarm vertragen als een mens in de veiligheidsperimeter rond de robotarm stapt. Sensoren en een Pilz-veiligheidscamera zullen op dat moment zorgen voor een vermogens- en krachtbeperking van de cobot. Gaan mensen terug weg, dan zal de cobot opnieuw sneller kunnen werken. Pilz voorziet diverse controles om een samenwerking tussen mens en machine veilig en vlot te laten verlopen. Het nieuwe botsingsmeetapparaat PROBmdf gaat de op het menselijke lichaam inwerkende krachten na in geval van een botsing met een robot.

'Bij Industrie 4.0 is er een decentralisatie en communiceren alle onderdelen met elkaar. Zo kunnen onderdelen met elkaar afspreken om op hetzelfde moment een onderhoud te ondergaan omdat dit efficiënter is. Via ons multimasterplatform PSS4000 hebben we een centraal zicht op decentrale processen', aldus Pilz Sales Manager Timen Floré. Zijn Pilz-collega Koen Laan demonstreert een virtual reality bril die kan worden gebruikt bij ontwerpfases of trainingen. 'Voor gevaarlijke processen bij machineveiligheid kan je zo aan je mensen laten zien waar het gevaar zit. Je kan dat uitleggen, maar als je dit echt laat ervaren, dan wordt dit beter onthouden.'

Nog een stapje verder is augmented reality, waarbij een HoloLens-bril (van Microsoft) wordt gebruikt en je de realiteit rondom u ziet, maar aan die realiteit wordt informatie toegevoegd. Zo ziet een technieker bijvoorbeeld in een treinstel de verborgen kabels en kan hij zonder plan en met zijn handen vrij een reparatie uitvoeren. Een collega kan hem daarbij van op afstand assisteren.

www.pilz.com

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina