Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Desmet Engineering ontwierp een uniek concept voor een aangepaste textieloven.

Een ervaren textielfabrikant met internationale reputatie weet perfect hoe productieprocessen werken. En vooral: hoe het beter kan. In nauwe samenwerking met een textielproducent ontwikkelde Desmet Engineering een volledige textieloven op maat.

De installatie geeft de opdrachtgever precies wat hij verlangt: meer flexibiliteit, hogere kwaliteit en een groot concurrentievoordeel.

Elke ondernemer is constant op zoek naar optimalisatie. Betere en efficiëntere productielijnen zijn daarin essentieel. Net daarom klopte een Belgische textielonderneming aan bij Desmet Engineering. De Wielsbeekse machinebouwer is van oudsher gespecialiseerd in de studie en ontwikkeling van machines en installatietechnieken voor de tabak-, textiel-, hout- en kunststofindustrie.

‘De opdrachtgever had een duidelijk idee voor een verbeterd productieproces. Het enige probleem: geen enkele van de grote machinebouwers kon of wou het maatwerk leveren die hij zocht’, vertelt ingenieur Eveline Eeckhout van Desmet Engineering die samen met collega Filip Demeyer en de klant een volledig nieuwe oven ontwikkelde: volledig aangepast aan de noden en de vragen van de textielfabriek.

Concurrentieel voordeel

De ontwikkeling van het nieuwe concept nam amper drie maanden in beslag. Met dank aan een constante uitwisseling van ideeën, toepassingen en ontwerpen. Van elektrische aansturing, mechanische werking, pneumatische onderdelen tot softwareprogrammatie: Desmet Engineering neemt altijd het complete design en de uitvoering voor zijn rekening.

Toch blijft de precieze werking van de op maat gemaakte machine een goed bewaard bedrijfsgeheim. Logisch: deze unieke ontwikkeling zorgt voor een sneller, kwalitatiever en flexibeler productieproces, en dus een groot voordeel ten opzichte van de collega-textielfabrikanten.

In grote lijnen gaat het om een oven met zes apart regelbare zones. De opwarming gebeurt met stoombatterijen, gemaakt in duurzaam RVS. Daarnaast zijn alle ventilatoren op wielen gemonteerd. Zo zijn ze volledig uitneembaar, met beveiliging uiteraard, voor gebruiksvriendelijke revisie en onderhoud. ‘Bovendien voegden we achteraf aangepaste geluidsdemping toe aan de ventilatoren van de koelzone. Wederom op vraag van de klant.’

Maatwerk in elk detail

Het rijtje unieke eigenschappen is quasi eindeloos. Het maatwerk is merkbaar in elk onderdeel. Van de lengte van de verschillende zones, de plaats van de sturing, de keuze van de materialen tot en met de kleur en het uitzicht van de installatie.

‘Zelfs het touchscreen van de besturing werd naar wens van de klant geprogrammeerd’, weet Filip Demeyer. Het bleek een succesvolle aanpak want de klant bestelde na afloop een tweede exemplaar. ‘De tweede oven is geen kopie, maar een upgrade. Bovendien werden de afmetingen opnieuw volledig afgestemd aan de ruimte van de tweede productielijn. Op die manier was het niet nodig om het bedrijfsgebouw aan te passen: een grote besparing voor onze klant.’

De ovens tonen dat Desmet Engineering erg ver gaat in de personalisatie en het maatwerk van machinebouw. ‘Door de productie-ervaring van onze klanten te combineren met onze expertise in productiemachines ontstaan nieuwe mogelijkheden. Dit project is daar een mooi voorbeeld van’, besluit ingenieur Eveline Eeckhout.

www.desmetengineering.be

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina