Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Futura Yacht Systems heeft een oplossing gevonden die het mogelijk maakt de breedte van zeewaardige catamarans aan te passen.

Bij het aanleggen in de havens is nu één ligplaats voldoende in plaats van twee zoals voorheen.

Dit resulteert in een aanzienlijke kostenbesparing. De smeermiddel- en onderhoudsvrije kabelrupsen en de drylin lineaire geleidingen van igus maken dit mogelijk.

Veilig rechtop zeilen en een hoog zeilcomfort zijn de belangrijkste voordelen van boten met een dubbele romp. De stabiliteit van de boot wordt mogelijk gemaakt door de optimale verdeling van het gewicht op de twee zogenaamde drijvers. Echter, de breedte brengt ook aanzienlijke kosten met zich mee. Er worden twee ligplaatsen bezet en zelfs het takelen van de boot is complex en duur. Om deze twee nadelen te omzeilen en kosten te besparen, heeft Futura Yacht Systems GmbH de eerste in breedte variabele zeewaardige catamaran ontwikkeld. De breedte kan worden gereduceerd tot 4,85 meter van de originele acht meter. Dit vindt plaats door het intrekken van de twee drijvers door een schuifmechanisme. Hierdoor kan er gemakkelijk slechts één ligplaats worden gebruikt. Dit vereenvoudigt ook het heffen met een kraan en transport op een vrachtwagen. Daarnaast kunnen de afzonderlijke onderdelen, net als in de auto-industrie, in een modulair ontwerp worden geproduceerd. In het totaal worden op deze manier aanzienlijke kosten bespaard.

Innovatie dankzij de smeermiddel- en onderhoudsvrije igus-componenten

Verschillende onderhoudsvrije producten van igus worden gebruikt in het schuifmechanisme van de drijver. De high-performance kunststoffen die zijn ontwikkeld met name voor de maritieme omgeving, tonen hun sterke eigenschappen doordat ze corrosie- en smeermiddelvrij zijn. Aan de achterkant van de catamaran zijn twee igus kabelrupsen van de E4-serie geïnstalleerd binnenin het vaartuig en deze waarborgen een betrouwbare geleiding van de kabels wanneer de boot in elkaar is geschoven. Daarnaast zijn er acht drylin lineaire geleidingen op de boeg en achtersteven. Deze bevinden zich ook overdwars in het schip onder de hut. De lichtgewicht geleidingen zorgen voor een veilige en stabiele inzet van de drijver en dragen zo bij aan de soepele werking van het mechanisme.

Foto: De catamaran kan haar breedte reduceren van 8 meter tot slechts 4,85 meter. Smeermiddel- en onderhoudsvrije lineaire geleidingen en kabelrupsen van igus worden gebruikt voor het verplaatsingsmechanisme van de drijver. (Bron: Futura Yacht Systems GmbH)

www.igus.be

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina