Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Volgens cijfers van de Nationale Bank hebben de Belgische industriële bedrijven in de afgelopen maand maart 81,6 procent van hun productiecapaciteit benut.

Het is van de financiële crisis van 2008 geleden dat de machines in onze industrie op volle toeren draaiden.

Marc Lambotte, de CEO van Agoria, de federatie van de technologische industrie, zegt in de krant De Tijd dat die hoge benutting van de productiecapaciteit voor onze bedrijven cruciaal is: ‘Voor onze bedrijven is 80 procent is de magische grens. We zien duidelijk dat bedrijven weer investeren als ze meer dan 80 procent van hun capaciteit benutten. Sinds vorig jaar zitten we daarboven. Dat weerspiegelt zich ook in het aantrekken van de investeringen.'

De technologische industrie investeerde in 2016 4 procent meer dan in 2015. Voor dit jaar verwacht Agoria een investeringsgroei van 9 procent.

De groei is mede te danken aan een goedkope euro, het soepele geldbeleid van de Europese Centrale Bank, de loonmatiging en de taxshift in België. Ook de werkgelegenheid is voor het eerst in vijf jaar toegenomen. De Nationale Bank verwacht ook dat bedrijven dit jaar een kwart meer zullen investeren.

Ook de chemie en havens doen het goed. De chemie- en farmasector heeft de voorbije twee jaar in ons land 1.400 nieuwe jobs gecreëerd, of de sterkste jobaangroei sinds tien jaar, aldus essenscia. De omzet van de chemie- en farmasector steeg vorig jaar met 1,5 procent tot 65 miljard euro. Dat is goed voor 25 procent van de omzet van de totale verwerkende industrie van het land. De groei komt vooral van de farmabedrijven.

De sector is ook koploper wat betreft investeringen: er werd in 2016 vier miljard euro uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. Ook qua export zetten chemie en farma stevige cijfers neer: met een exportcijfer van 116 miljard euro zijn ze de belangrijkste exporterende sectoren van het land.

De Antwerpse haven heeft een bijzonder sterke start neergezet in de eerste drie maanden van dit jaar. Wat containers betreft was de maand maart zelfs de beste maand uit de geschiedenis. De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 54.324.303 ton goederen behandeld. Dat is 1,5 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Die groei is vooral te danken aan de stijgende containertrafiek.

Ook mooie cijfers bij noorderburen

Bij onze noorderburen kleuren de cijfers eveneens diepgroen. Sinds begin dit jaar is de omzetgroei in de Nederlandse industrie geaccelereerd. Dat blijkt uit de Stand van de Industrie in april 2017 van ABN AMRO. De omzet in de industrie nam er in januari toe met 11,5 procent en in februari met 7,2 procent.

De goederenexport is voor 2017 goed van start gegaan, met een gemiddelde groei van 13 procent. In januari nam de Nederlandse export een vlucht met 15 procent groei en is de sterkste toename van de export sinds mei 2011.

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina