Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De 11de editie van het techniekfestival Technologica in de Eskimofabriek, Wiedauwkaai in Gent, bekroonde opnieuw een hele reeks GIP’s.

De wedstrijd Technologica 2017 werd een succes.

Van de meer dan 60 deelnemende eindwerken eindigde het Bernardustechnicum uit Oudenaarde tweede in de categorie TSO technieken.

De Bernardus-leerlingen Dries Voet, Jason Hofman uit 6 TSO Mechanische vormgevingstechnieken en Brent De Poortere uit 6 TSO Elektrische installatietechnieken deden het uitstekend met hun eindwerk ‘de trappentester’ of ‘Automated curb drop & lift tester.’ Dit was een volledig theoretisch en praktisch uitgewerkt project in opdracht van de firma Samsonite. Na de wedstrijd kreeg dit toestel een vaste opstelling in het labo van de firma Samsonite te Oudenaarde.

Tijdens Technologica werden meer dan 60 eindwerken van laatstejaarsstudenten van het secundair onderwijs TSO – BSO voorgesteld. De organisatie is in handen van het RTC Oost-Vlaanderen (= Regionaal Technologie Centrum).

Verschillende leerlingen van het Bernardustechnicum – Campus Gelukstede – uit het studiegebied Mechanica-Elektriciteit nemen hieraan deel met hun GIP (= Geïntegreerde Proef - eindwerk). Twee opvallende projecten waren een trappentester en een robot-arm.

GIP 57: Automated curb drop & lift tester (trappentester)

Dit Is een geïntegreerde proef (GIP: eindwerk) dat in samenwerking met Samsonite werd gerealiseerd. Het is bedoeld voor het testen van de koffers bij het nemen van trappen en stoepranden. Het opmeten van schade bij het oprijden van drempels en trappen wordt met deze machine getest.

Het metalen frame werd gelast en de verschillende mechanische onderdelen werden gemaakt op de computergestuurde (CNC) machines van het Bernardustechnicum. Daarna werd alles gemonteerd tot een geheel.

De aandrijving van de rolband gebeurt met een motor die verbonden is aan een reductiekast. Deze motor wordt geregeld door een frequentieregelaar en aangestuurd door een CPU. Deze bevat software die kan bediend worden met een touch panel op de kast, die tevens is voorzien met bedieningsknoppen. Naar veiligheid toe, voor mens en machine, zijn er meerdere sensoren geplaatst en de werkzone is afgebakend door lichtgordijnen.

Deze volledige mechanische realisatie werd uitgevoerd door Dries Voet en Jason uit 6 TSO Mechanische vormgevingstechnieken. De elektrische realisatie was het werk van Brent De Poortere uit 6 TSO Elektrische installatietechnieken.

GIP 53: De robotische arm

Dit is een geïntegreerde proef omtrent een bionische hand. Dit werd volledig theoretisch benaderd en gerealiseerd door Andries Van hove uit 6 TSO Industriële wetenschappen.

Tegenwoordig wordt er al veel aandacht besteed in het nabootsen van de menselijke bewegingen. Bij dit eindwerk kwam zowel het elektronisch als het mechanisch gedeelte aan bod. Er worden al robots gemaakt die menselijke taken kunnen overnemen en kunnen communiceren. De te verwerken taken in dit project waren zowel het 3D-printen van elk onderdeel, het uittekenen op autocad, als de bedrading plaatsen van de besturing van elk onderdeel en de uiteindelijke werking en besturing van externe aanvoering van de bewegingen door een handschoen naar de robotarm.

 Robotische arm 2

De robotische arm.

Trappentester 5

De ploeg achter de 'Trappentester', een ontwerp in opdracht van Samsonite.


 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina