Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Festo stelde in Parijs tijdens hun 16de internationale persconferentie de nieuwe Festo Motion Terminal VTEM voor aan een delegatie Belgische journalisten.

De Motion Terminal is een gedigitaliseerde pneumatische sturing en Festo legt hiermee voor het eerst de brug tussen de mechanische en de elektrische wereld. ‘Daar ligt de sleutel van de toekomstige ontwikkeling van automatisatieproducten’, klinkt het bij Festo.

Festo Frankrijk bestaat 60 jaar en daarom kreeg het de eer als gastheer te fungeren voor de jaarlijkse International Festo Press Conference. Journalisten uit de hele wereld werden ontvangen op het Festo hoofdkwartier in Bry-sur-Marne, een voorstad van Parijs. ‘In een hoofdstad die symbool staat voor revoluties, stellen we graag een revolutionaire Festo innovatie voor: de Festo Motion Terminal VTEM’, sprak Jean-Michel Tasse, general manager van Festo France.

De nieuwe Motion Terminal is een programmeerbaar platform dat mechaniek, elektronica, regeltechniek en software verenigt waardoor machines sneller en flexibeler kunnen worden ingesteld. Een mooi voorbeeld van ‘The Smart Factory’ en Industrie 4.0 waardoor in de toekomst massaproductie op maat vlot kan verlopen.

De ventiel units van de nieuwe Festo Motion Terminal klikken in elkaar en één controller kan tot acht verschillende bewegingen regelen. De Motion Terminal staat in verbinding met de cloud en is erg compact gehouden waardoor er in de machine minder ruimte nodig is.

De Duitse pneumaticaspecialist wil met dit project zijn horizon verbreden. ‘Wij zijn niet louter leverancier van pneumatische onderdelen, maar wij focussen ons op alles en overal waar beweging nodig is in industriële automatisatie’, vatte verkoopdirecteur en Festo-bestuurslid Ansgar Kriwet het samen. Festo volgt hierbij een hybride strategie: stap per stap, maar ook met projecten die potentiële gamechangers zijn.

Inspiratie door een keukenrobot

De Festo Motion Terminal werd officieel gelanceerd op de voorbije Hannover Messe, maar in Parijs was het de eerste keer dat de Belgische pers het nieuwe product te zien kreeg.

Dr. Julia Duwe staat aan het hoofd van de afdeling Future Motion Solutions dat de Motion Terminal ontwikkelde. ‘Het Internet of Things wijzigt alles. Studies zeggen dat de volgende drie jaar meer dan 20 miljard voorwerpen met IoT zullen worden verbonden. Er ontstaat hier een nieuw digitaal ecosysteem waarin Festo zijn plaats wil vinden.’

‘Net zoals een smart phone de ‘controller’ is geworden van ons privéleven, moet de Festo Motion Terminal de controller worden van de digitale fabriek', voorspelt Julia Duwe. 'De Motion Terminal verbindt de mechanische en digitale wereld met elkaar. Het toestel is energie-efficiënt, flexibel, veilig, zelfregelend, makkelijk te gebruiken, zorgt voor snelle productiewissels en dit aan een interessante kostprijs.’ Door deze digitalisering krijgt een operator ook een beter inzicht in wat er zich in de machine afspeelt om zo de productiviteit te verhogen.

Julia Duwe vergeleek de ‘holistische’ Festo aanpak met de multifunctionele keukenrobot die ze van haar moeder had gekregen en die alles uitvoert om op het einde te komen tot een volwaardige maaltijd. ‘Wij kijken bij Festo ook naar de complete maaltijd, het einddoel van de klant. Het eindresultaat van de Motion Terminal is een nieuw niveau van efficiëntie. Het is ook de start van het uitbouwen van een ander soort relatie met de klant, gebaseerd op samenwerking.’

Tien applicaties

De Festo software zit in een afgesloten box van de ‘slimme’ Motion Terminal en alle ventielfuncties zijn makkelijk aan te sturen via Motion Apps, waarvan er nu tien zijn ontwikkeld: Directional control valve functions, Proportional directional control valve, Soft Stop, Proportional pressure regulation, Model-based proportional pressure regulation, ECO drive, Selectable pressure level, Leakage diagnostics, Supply and exhaust air flow control, Presetting of travel time.

www.festo.com/motionterminal

Voor meer informatie over de werking en toepassingen van de Festo Motion Terminal:

https://www.festo.com/net/nl-be_be/SupportPortal/Downloads/430839/462964/Booklet_Festo_Motion_Terminal_en_V01_M.pdf

 

Motion Terminal VTEM 3

 De nieuwe Festo Motion Terminal VTEM.

Dr Julia Duwe

Dr. Julia Duwe, hoofd van de afdeling Future Motion Solutions bij Festo. 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina