Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

China wil de productie en verkoop van wagens op diesel en benzine verbieden, aldus de BBC.

De Chinese overheid heeft op dit voornemen nog geen deadline gesteld, maar de Chinese viceminister van Industrie zegt dat zijn land een belangrijke stap zal zetten om de eigen automarkt milieuvriendelijker te maken.

China produceert momenteel jaarlijks zo’n 28 miljoen wagens en neemt daarmee eenderde van de wereldwijde productie van nieuwe auto’s voor zijn rekening. De Chinezen kampen echter met een slechte luchtkwaliteit in hun steden en het autoverkeer is hiervan één van de boosdoeners.

De evolutie dat ook China wil inzetten op alternatieve voortstuwingsbronnen zorgt vermoedelijk voor enige ongerustheid in het Midden-Oosten en andere oliegebieden, want van al de opgepompte crude olie is toch een kleine zestig procent bestemd voor het maken van benzine en diesel. China is na de Verenigde Staten de grootste afnemer van olie ter wereld.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben reeds wél een termijn geplakt op het uitdoven van de productie van wagens met een klassieke verbrandingsmotor. In Frankrijk en Engeland zullen vanaf 2040 geen auto’s op diesel en benzine meer worden geproduceerd en verkocht.

Heel wat autobouwers zijn volop bezig met de omschakeling naar hybride en/of elektrische wagens (al dan niet op batterijen of waterstof). In juli kondigde Volvo – in handen van het Chinese Geely – aan dat vanaf 2019 alle nieuwe automodellen een elektrische motor zullen hebben. Heel wat andere grote merken, zoals Renault-Nissan, Ford en General Motors zijn van plan om elektrische wagens in China te gaan ontwikkelen. Ook Jaguar en Land Rover kondigden vorige week aan dat ze vanaf 2020 alleen nog elektrische modellen op de markt brengen.

China wil nu dat tegen 2025 minstens een vijfde van de verkochte auto's in het land hybrides zijn. Volgend jaar moet acht procent van de auto's op de markt elektrisch zijn, tegen 2020 zelfs twaalf procent.

Met deze koerswijziging in China wordt de lijst met landen die wagens op diesel en benzine verbieden almaar langer. Ook Noorwegen en Nederland willen tegen 2025 de verkoop van die auto's verbieden. Duitsland en India zouden tegen 2030 volgen. Het is duidelijk dat het kantelpunt nadert waarbij de klassieke verbrandingsmotor definitief wordt vervangen door een motor met elektrische aandrijving.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina